Na historii se dívám očima té doby, říká Martin Pitro

18. leden 2021, aktualizováno

Historik a spisovatel Martin Pitro se narodil v Kolíně, odmaturoval na Akademickém gymnáziu Štěpánská v Praze a následně vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zabývá se slovanským náboženstvím, obdobím středověku a popularizací historie vůbec.

Je autorem či spoluautorem zhruba dvou desítek knih, mimo jiné komiksově pojatých českých pověstí, řeckých bájí nebo vyprávění o Karlu IV. Čtyřdílná série Drsný střed Evropy získala literární Cenu E. E. Kische. Martin Pitro je také častým průvodcem po zajímavých místech hlavního města v oblíbeném rozhlasovém pořadu Výlety.

„Jako někdo inklinuje k technickým předmětům, jiný k přírodním vědám, mě oslovila historie. S rodiči jsme cestovali po naší vlasti i do zahraničí, hodně jsem četl, v historii jsem spatřoval tajemství, možnost objevování. Zajímavou historii má můj rodný Kolín, královské město, založené kolem poloviny 13. století českým králem Přemyslem Otakarem II. Záhy zde bylo vybudováno opevnění, které bylo dáváno za vzor dalším vznikajícím královským městům, jako byla Jihlava, Ústí nad Labem, Vysoké Mýto, Čáslav a další.“

Martinovy knihy děti baví a dospělým se dobře čtou, dokážete ‚chytit‘ i ty, kteří se dřív o historii nezajímali. „Při psaní knih se snažím proniknout skrz ‚závoj minulosti‘ a pochopit pohnutky a činy různých osobností nebo zákulisí historických událostí. Je dobré se na vše dívat očima té doby, souvislosti pak lépe pochopí nejen spisovatel, ale posléze i čtenář.

Mám radost, když knihy, kterých jsem autorem nebo spoluautorem, mají úspěch. Například ta poslední, Průvodce husitskými válkami, kterou jsme napsali s Petrem Vokáčem, měla mezi čtenáři velký ohlas. Dělám a děláme všechno pro to, aby byl čtenář spokojený, aby se dozvěděl něco nového, zapamatoval si to, anebo se dokonce ke knížce vracel,“ usmívá se Martin Pitro.

Martin je také dlouholetým dobrovolným dárcem krve, s dosavadními 55 bezplatnými odběry majitelem všech Janského plaket. „Těším se na další odběry, mám skutečně dobrý pocit z toho, když moje krev pomáhá těm, kteří ji potřebují.“

Spustit audio

Související