Na houby choďte do úplňku měsíce a nevařte je dlouho
Každá houba je jedlá, ale některá jenom jednou. Sbírejte tedy jenom takové houby, které znáte.
Je určito, že houby rostou nejhojněji do úplňku měsíce.
Při dušení hub se doporučuje přidat špetku sody nebo citronové šťávy, jsou stravitelnější. Jsou-li připraveny na kyselo, snáze se tráví.
Červi rychle opustí houby, když je rozřízneme a vložíme do silně osolené vody.
Holubinky snáze oloupeme, přelijeme-li je vroucí vodou.
Houby dusíme jen ve vlastní šťávě, však nepříliš dlouho, neb delším vařením tkanivo hub tuhne a stává se nestravitelným.
Sbírejte jen ty houby, které dobře znáte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.
Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu


Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET
Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser