Na kanál u Hořína se po odstávce kvůli stavbě mostů vrátily lodě

16. srpen 2019 14:43

Na kanále u Hořína na Mělnicku ode dneška plují po jeho sedmitýdenní odstávce zapříčiněné stavbou mostů opět lodě. Mosty budou hotové na konci příštího roku. Informoval o tom mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Kanál bylo nutné vypustit kvůli zakládání mostů a přeložkám inženýrských sítí.

"Bezprostředně po vypuštění vraňansko - hořínského kanálu a v souvislosti s vysokými letními teplotami bylo nutné udržet stálou kvalitu mokřadních lokalit přímým čerpáním vody do mokřadů a tůní. Za dobu vypuštění kanálu nedošlo k úhynu ani k ohrožení cenných živočichů žijících v mokřadech podél plavebního kanálu," dodal Jiří Veselý, který zajišťuje biologický dozor investora.

Po dobu odstávky, tedy od 1. července do 15. srpna, zajistilo Ředitelství vodních cest náhradní přepravu menších rekreačních lodí po silnici, přepraveno tak bylo 18 lodí.

Nové mosty umožní, aby kanálem proplouvaly vyšší lodě než dosud. Mezi Mělníkem a Prahou bude opraveno deset mostů na podjezdnou výšku pro lodě až sedm metrů. "Stavební práce začaly na jaře letošního roku prvními pěti mosty přes plavební kanál Vraňany - Hořín, z nichž budou dokonce tři mosty zdvižné," uvedl Bukovský. Práce na mostech dále pokračují bez omezení plavby.

Hodnota zakázky, která se týká prvních pěti mostů, činí 600 milionů korun, investice jde ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V letošním druhém pololetí bude navazovat další etapa a příští rok budou zvyšovány i tři mosty přes pražský plavební kanál Trója - Podbaba. S těmito stavbami souvisí i samostatně budovaná úprava plavební komory Hořín, která začala v červnu.

Spustit audio