Na koledu vyrazili v kraji malí i velcí koledníci. Dostávali malovaná vejce a ti starší i „něco na zahřátí“

18. duben 2022 10:00

K Velikonočnímu pondělí paří neodmyslitelně i pomlázka. Především malí kluci a jejich tátové chodí koledovat ke svým příbuzným a známým. V našem kraji se tradice drží hlavně v menších obcích.

„Skupinky většinou malých kluků chodí koledovat a někdy kromě tradičních koled mají i ty „své“, speciálně upravené, ale ty se nedají do rádia tlumočit,“ hlásil s úsměvem ze Svárova na Kladensku reportér Radek Duchoň. Koledníci většinou dostali od žen a dívek barevná vajíčka a ti starší i něco na zahřátí.

„Pomlázka je od slova „pomladit“, to znamená, že ženy a dívky, které jsou šlehány svazky vrbových proutků, by měly být celý rok zdravé. Tenhle zvyk je v Čechách doložený v písemných pramenech už ve 14. století,“ dodává ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink.

Podle ředitele muzea byly kdysi ženy dokonce šlehány přes ruce. A tím, že muž přišel vyšlehat dívku, ji dával najevo svoji náklonost. Na koledu ke svobodným dívkách chodili tedy svobodní muži a dívka pak darováním zdobeného vajíčka dala jinochovi najevo, jak si stojí, jestli o něj má zájem nebo nikoli. A to se prý dalo poznat i podle toho, jak bylo darované vajíčko vyzdobené. 

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio