Na krumlovském zámku se zabydleli noví medvědi. Sourozenci Arno a Máša si pochutnávají na dobrotách

11. srpen 2019

Když se vydáte na výlet do Českého Krumlova na jihu Čech, pravděpodobně navštívíte tamní působivý zámek. Ale důležité je, abyste přitom nezapomněli nahlédnout i do zámeckého příkopu. Tam se totiž už od začátku 18. století chovají medvědi. A od letošních prázdnin jsou tam k vidění dva nové přírůstky. Jejich cesta do Krumlova ale nebyla vůbec jednoduchá.

Podle rožmberských rodových pověstí byli Rožmberkové příbuzensky spřízněni s italským šlechtickým rodem Orsini. A slovo Orsa znamená italsky medvědice. Tímto zvířecím motivem se zejména poslední rožmberští vladaři v 16. století hlásili k příbuzenství s oním italským rodem a dodávali tak svému původu větší váhu a důležitost.

Odtud už pak byl jen krok k tomu, aby se na Krumlově začali chovat skuteční medvědi. První čtyři medvědy sem přivezli v roce 1707. Kde tehdy žili, se ale neví. Po třicetileté válce už měli své bydliště v bývalém hradním příkopu a zázemí v někdejších kasematech hradní posádky.

Zatím poslední noví medvědi našli útočiště v jednom ze zámeckých výběhů v polovině letošních prázdnin. Kromě samice Marie Terezie tu teď návštěvníci mohou vidět dva dvouleté sourozence medvěda hnědého. Česká inspekce životního prostředí je v roce 2017 zabavila dovozci, který je bez povolení pašoval z Ruska do Čech. Nejprve putovali do pražské zoologické zahrady, potom do Olomouce. Nakonec se je podařilo převézt na českokrumlovský zámek.  

Medvědí sourozenci Arno a Máša se naštěstí těší dobrému psychickému i fyzickému zdraví. A navíc jsou ve skvělé péči místního chovatele Jana Míši Černého, který pro ně každý den chystá řadu lahůdek. 

Podobně jako Arna a Mášu pomohli krumlovští chovatelé zachránit chlupáče před pětaosmdesáti lety. V roce 1934 se na správu zámku obrátil spolek pro ochranu zvířat, který zabavil medvědy potulným rumunským komediantům. Medvědi byli podle oficiálních záznamů týráni a drženi o hladu, což naštěstí nebyl případ letošních přírůstků. Ale stejně jako tehdy je na Krumlově přijali s otevřenou náručí a doslova a do písmene s chlebem v ruce.

Spustit audio