Na Kutnohorsku už nebudou povinné roušky, dál ale platí zákaz návštěv nemocnic a domovů pro seniory

17. červenec 2020

Na Kutnohorsku už nebudou povinné roušky, ruší se i další omezení. Dál kvůli covidu-19 platí zákaz návštěv v nemocnicích a domovech, rozhodl krizový štáb.

Nošení roušek je nadále povinné ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. V platnosti zůstává také zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory, řekli po dnešním jednání krizového štábu města starosta Josef Viktora (ANO) a mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová.

Mimořádná opatření byla vyhlášena před týdnem kvůli ohnisku covidu-19 v Církvici. Protože je nárůst počtu nakažených minimální, hygienici navrhli jejich zmírnění. Nový režim začal platit od okamžiku zveřejnění na úřední desce, tedy ode dneška. 

V Církvici se koronavirus objevil počátkem měsíce v pobočce firmy HR Partner CZE, její provoz byl uzavřen. Původně bylo nakažených 13, pak začali přibývat další. Onemocněli také tři lidé na kutnohorském pracovišti firmy Foxconn. Nyní už je pole hygieniků nových případů minimum. Ve čtvrtek přibyli v souvislosti s církvickým ohniskem dva pozitivně testovaní, dnes nikdo. Celkem tak bylo dosud potvrzeno 53 případů.

"Přistoupili jsme k maximálnímu možnému rozvolnění. Byla zrušena veškerá opatření týkající se nošení roušek po úřadech a v obchodech. Jediné omezení, které zůstalo, je zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních a zařízeních. Na doporučení lékařů zůstává povinnost roušek v ambulancích. Jinak se vracíme k běžnému režimu," uvedl Viktora. Šalamunová dodala, že se ruší také veškerá omezení počtu účastníků hromadných akcí.

Zprávy o koronaviru v Církvici měly nepříznivý dopad na turistický ruch v Kutné Hoře, která patří k oblíbeným cílům a jejíž historické jádro je na seznamu světového dědictví UNESCO. Provozovatelé hotelů a správci památek si stěžovali na výrazný úbytek výletníků. Zástupci města dnes o tom jednali s podnikateli, kteří uvedli, že na ně omezení tvrdě dopadlo. Viktora věří, že se situace zlepší. Podle něj není důvod, aby se turisté Kutné Hoře vyhýbali.

Na Kutnohorsku budou zmírněna mimořádná opatření, která v regionu platila kvůli nepříznivé epidemiologické situaci od víkendu. Roušky budou povinné jen v ambulancích lékařů, návštěvy jsou nadále zakázány v nemocnicích a ubytovacích zařízeních sociálních služeb.

Mimořádná opatření byla vyhlášena před týdnem kvůli ohnisku covidu-19 v Církvici. Protože je nárůst počtu nakažených minimální, hygienici navrhli jejich zmírnění. "Přistoupili jsme k maximálnímu možnému rozvolnění. Byla zrušena veškerá opatření týkající se nošení roušek po úřadech a v obchodech. Jediné omezení, které zůstalo, je zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních a zařízeních. Na doporučení lékařů zůstává povinnost roušek v ambulancích. Jinak se vracíme k běžnému režimu," uvedl po jednání krizového štábu kutnohorský starosta Josef Viktora (ANO).

V Čečelicích na Mělnicku už je 14 případů

Další ohnisko ve středních Čechách je v Čečelicích na Mělnicku, tam se dnes počet nakažených zvýšil o čtyři na 14.

V Čečelicích se objevilo deset nakažených na ubytovně. Podle informací ČTK jde o brigádní dělníky, kteří pracovali v místní zemědělské firmě. Hygienici dnes v souvislosti s tímto ohniskem zaznamenali další čtyři případy. Podle Šalamunové dál zajišťují kontakty nakažených. Většina z 29 lidí, kteří jsou v karanténě, měla podle mluvčí negativní testy.

zdroj: ČTK
Spustit audio