Na Lennonově zdi na pražské Malé Straně můžete zanechat svůj vzkaz

19. únor 2014
Česko – země neznámá

Když půjdete přes Karlův most směrem k Mostecké ulici a po levé straně seběhnete schody, ocitnete se na Kampě. Z té se ulicí Hroznovou dostanete k Čertovce, přejdete přes můstek a jste na Velkopřevorském náměstí. Tam stojí Lennonova zeď, o které se dočtete snad v každém turistickém průvodci pojednávajícím o Praze.

Historie nápisů na této zdi je hodně bohatá. Podle vzpomínek pamětníků souvisí s nedalekým domem Jana Wericha. V okolí domu se už v šedesátých letech objevovaly vzkazy napsané právě pro něj.

Později začala zeď oplývat graffiti s milostnou poezií, filozofickými texty a obrázky. Po smrti Johna Lennona v prosinci 1980 bylo využito místo ve zdi, sloužící původně jako zdroj vody, k vytvoření symbolického hrobu slavného „brouka“. Lidé tam nosili květiny a svíčky a brzy se v okolí pamětní desky začaly objevovat i obrázky inspirované Lennonem a úryvky textů písní Beatles. Zeď byla několikrát režimem přebarvena a nakonec ji překryla plakátovací plocha.

Zeď si žije vlastním životem

Po roce 1989 plakátovací plochu odstranili, majitel zdi ji nechal opravit a malíř František Flašar na ní vytvořil portrét Johna Lennona. Původní představa, že se vedle Lennonovy podobizny budou na zeď kreslit jen květiny, vzala ovšem rychle za své …

Lennonova zeď v listopadu roku 1993

V listopadu 2000 se podoba místa opět razantně změnila, když ji členové skupiny Rafani přetřeli zelenou barvou a doprostřed umístili nápis LÁSKA. Byla to reakce na tehdejší politickou situaci a na to, že původní duch místa se kamsi vytratil.

Do celé věci se pak ještě jednou vložily úřady. Památkový úřad nařídil majiteli – Řádu maltézských rytířů, aby zeď přemaloval. Tentokrát se podkladem pro nové kresby a nápisy stala okrová barva.

Lennonova zeď je tedy „živý organizmus“. Mění se rukama těch, kteří na ní zanechávají své vzkazy nebo malují obrázky. Dnes je taková a za pár měsíců zase úplně jiná…


Zvětšit mapu

Spustit audio