Na Lennonovu zeď na pražské Kampě už nebude možné psát vzkazy

24. červenec 2019 13:00

Už od 70. let píšou lidé na Lennonovu zeď v centru Prahy vzkazy, které odkazují k ideálům svobody a demokracie. V budoucnu už to ale nepůjde. V poslední době sem přicházejí tisíce lidí, dělají nepořádek a vytvářejí graffiti, často i obscénní, v celém okolí. Některé agentury sem dokonce vodí turisty, kterým, v rámci ceny návštěvy zdi, rozdávají spreje. Turisté bývají často posilněni alkoholem.

Místní považují situaci za neúnosnou, například Petr Kvaček, který zde bydlí od šedesátých let: „Projdou tudy řádově deseti tisíce lidí, ale s vědomím, že si tady mohou dovolit, co chtějí, jsou tady barvami postříkané stromy, koše i další zdi v okolí.“  

Slavnou Lennonovu zeď na pražské Malé Straně, která je podle mnohých symbolem demokracie a svobody, tedy čeká proměna. Řád maltézských rytířů, kterému zeď patří, se proto s vedením Prahy 1 dohodl, jak tomu zamezit. Zeď bude uvedena do technicky dobrého stavu a upraví se tak, aby sloužila jako venkovní galerie.  Pomůže i vedení Prahy 1, které zde plánuje posílení hlídek Městské policie a zavedení kamerového systému. Lennonova zeď se má v galerii proměnit ještě letos.

autoři: Martina Topinková , JMys
Spustit audio