Na letecké základně v Čáslavi si připomněli výročí vstupu ČR do NATO

12. březen 2009

Desáté výročí členství naší republiky v NATO si ve čtvrtek dopoledne připomněli slavnostním nástupem vojáci z Čáslavi na Kutnohorsku. Tamní letiště je základnou pro moderní nadzvukové stíhačky Jas 39 Gripen, které v rámci Severoatlantické aliance chrání náš vzdušný prostor. Další podrobnosti už přímo na letišti zjistil kolega Michal Trnka...

Letecká základna je součástí NATO a poskytuje zázemí stíhačkám, které zajišťují ochranu vzdušného prostoru naší země. Velitel Petr Mikulenka připomíná hlavní úkoly základny: "Náš úkol je zabezpečit ochranu našeho vzdušného prostoru. Samozřejmě i pomáháme letounům, které se dostanou do nouze," říká velitel.

Letiště během několika posledních let prošlo významnou rekonstrukcí. Velitel základny Petr Mikulenka připomíná to nejdůležitější, co se už podařilo dotáhnout do konce: "Máme moderní vzletovou a pojížděcí dráhu, máme moderní řízení letového provozu, moderní zázemí pro piloty a techniky a samozřejmě i hangáry pro letadla," vyjmenovává hlavní splněné plány velitel Mikulenka.

I když si obyvatelé některých obcí v okolí stěžují na hluk letadel, podle velitele základny je letiště i přínosem pro celý region: "Základna zaměstnává lidi ze Širokého okolí, ale základna je podporována i firmami, které tu zabezpečují například stravování a další servisní požadavky, které máme," dodává velitel.

Některé obce v okolí čáslavské letecké základny ale požadují finanční kompenzace za zvýšený hluk. Například v Církvicích by lidé chtěli od státu zaplatit výměnu oken.

autoři: Michal Trnka , Von
Spustit audio