Na Letišti Václava Havla přistál bez povolení rakouský letoun. Dosedl na ranveji v rekonstrukci

27. květen 2020 09:39

Na Letišti Václava Havla nepovoleně přistál letoun rakouské registrace. Incident se stal v úterý večer. Posádka letounu podle zjištění Radiožurnálu nekomunikovala s dispečery. Jak potvrdil mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma, sportovní letadlo přistálo na uzavřené ranveji, která je v rekonstrukci.

Podle Klímy nebyl nikdo zraněn. „K této události došlo i přesto, že se naši řídící snažili opakovaně s pilotem navázat kontakt na všech frekvencích a následně dostával i červeným světlometem pokyn k tomu, aby na uzavřené ranveji nepřistával,“ popsal Radiožurnálu.

Letadlo ale bezpečně přistálo a nikomu se nic nestalo. Podle Klímy řízení provozu předá případ Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Šlo o sportovní letadlo s registrací v Rakousku, které letělo z německého Stuttgartu. Pilotem byl podle informací úřadu Němec, ročník 1941, a neměl u sebe doklady, proto ho převzala cizinecká policie. Podle prvních informací sdělil, že měl technickou závadu.

Podle zástupce ředitele Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Josefa Bejdáka jde zřejmě o první případ u nás, kdy pilot přistál bez povolení na mezinárodním letišti. S incidenty podobného typu se inspektoři setkávají spíše na malých letištích s provozem sportovních letadel.

autor: nev | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio