Na Letné roste cirkusová rarita - šapitó plné zrcadel. Jde o repliku secesní kabaretní scény

12. srpen 2016

Blíží se festival nového cirkusu Letní Letná a na jeho třináctý ročník si organizátoři přichystali specialitu. Z Belgie přivezli repliku secesního dřevěného šapitó se zrcadly. To teď tým Belgičanů dokončuje v letenském parku. Za týden v něm vystoupí francouzský soubor LIMBO.

„Na hliníkové střešní konstrukci je umělohmotná plachta a pod ní jsou upevněné plachty z červeného sametu. Jeviště má průměr deset metrů, celé šapitó pak 22 metrů. Se zrcadly prostor hned vypadá větší,“ popisuje konstrukci člen stavební skupiny belgicko-francouzského souboru LIMBO Garry Klessens.

Šapito navíc zdobí barevné skleněné vitráže. Jak Klessens přiznává, převoz zrcadel a vitráží není jednoduchá záležitost.

Aby pánové mohli šmírovat dámy

„Zrcadla v šapitó původně visela hlavně proto, aby pánové mohli pozorovat dámy, aniž o tom dotyčné věděly,“ vysvětluje Klessens, proč se těmto šapitó říká Spiegel stany.

V zrcadlových stanech kabaretní umělci vystupovali už na začátku minulého století. Hraní v těchto Spiegel stanech měly rády i swingové kapely a před pěti lety jeho půvabu podlehli i organizátoři filmového festivalu v Karlových Varech. Vybudovali v něm restauraci.

Na Letní Letné se v něm od 18. srpna představí i soubor LIMBO.

autor: stk
Spustit audio