Na linkách v Kladně a okolí budou jezdit nové autobusy za 180 milionů korun

25. srpen 2020

Na linkách Pražské integrované dopravy a taky v městské dopravě v Kladně bude od začátku školního roku jezdit celkem 28 nových autobusů. Čtrnáct z nich bude jezdit mezi Kladnem, Slaným a Prahou.  

Jedná se o autobusy z projektu BUS CNG Kladno 2019 pořízených s finanční podporou z Integrovaného regionálního operačního programu. Celý projekt zahrnoval nákup 28 nízkoemisních autobusů, celková hodnota projektu je 180 mi. Kč, z toho finanční účast z IROP ITI je ve výši 153 milionů korun a vlastní zdroje dopravce jsou ve výši 27 milionů korun.

Autobusy jsou dvoudveřové, nízkopodlažní s ekologickým pohonem na zemní plyn. Všechny mají moderní elektronický informační systém, jak uvnitř, tak venku. V každém voze je také povelový přijímač, který usnadňuje orientaci nevidomým. Je tam klasický informační a odbavovací systém, na který už jsou cestující v rámci Pražské integrované dopravy zvyklí, jízdné se dá platit kartou.

V každém autobuse IVECO Crossway Low Entry CNG je místo pro kočárek nebo invalidní vozík a výklopná nájezdová plošina u druhých dveří. Nechybí ani klimatizace a taky zařízení, které cestujícím ukazuje aktuální polohu autobusu.

Ve všech autobusech je navíc nainstalovaná průhledná stěna oddělující pracoviště řidiče od prostoru pro cestující. Tím  se minimalizuje riziko přenosu nejen koronoviru, ale jakékoliv jiné nemoci. Tím je zajištěna jak bezpečnost řidiče, tak minimalizován možný přenos aktuálního epidemiologického rizika nákazy.

Spustit audio