Na mandolínu hraje přes 40 let – a dobyl s ní i americká pódia. Kytaristů byla spousta, dodává Radim Zenkl

7. únor 2023

Radim Zenkl dobyl s mandolínou americká koncertní pódia a vytvořil svůj speciální „Zenkl styl“. V Apetýtu představí hru na tento nástroj i své nejnovější album.

Narodil se v Opavě, vyrůstal v Ostravě. „Začínal jsem hrát na kytaru, jenže tehdy byla spousta kytaristů. Když jsme s kamarády chtěli založit kapelu, tak jsme zjistili, že to lépe zní, když jsou nástroje různé. Mnozí z nás přešli na nějaký jiný nástroj, většinou podobný strunný – basa, banjo, housle. A já jsem si vybral tu mandolínu, ta se mi líbila,“ popisuje Zenkl, který hraje na mandolínu 44 let.

„Mandolína pochází z Itálie, skladatelé jako Vivaldi pro ni napsali skladby – používala ve vážné hudbě, v baroku. A měla několik renesancí. Třeba počátkem 20. století byly populární mandolínové orchestry. Ve 40. letech v Americe (k nám se to dostalo později) se používala v country muzice a především potom v novější formě country, tzv. bluegrass muzika.“

V Americe žil Radim Zenkl 20 let. „Já jsem vyrůstal ještě za minulého režimu, ale už ve 13 letech jsem se rozhodl, že jednoho dne uteču na západ, za svobodu. Původně jsem měl namířeno do Kanady, později jsem to změnil na Spojené státy kvůli většímu hudebnímu zázemí. Odešel jsem tam v létě 1989, tři měsíce před listopadem, což jsem tehdy netušil.“

Jaké nástroje používá Radim Zenkl na koncertech na americké půdě? Jak popisuje svůj styl hraní? Kde bere Zenkl inspiraci k autorským skladbám? A jak zní písnička Morning has broken hraná na mandolínu? To vše si poslechněte v Apetýtu!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související