Na mělnickém náměstí Míru funguje zkušebně nový parkovací systém. Krátké parkování bude levnější, delší se prodraží

4. leden 2022 15:00

Nový parkovací systém má přispět k vyšší bezpečnosti chodců, ubýt by mělo i aut v historickém centru. Stání vozidel hlídají kamery, mění se i ceník parkovného. V ostrém provozu bude od února.

Řidiči nově za prvních deset minut parkování na náměstí Míru v Mělníku nezaplatí nic, oproti dosavadnímu ceníku si ale připlatí, pokud budou na náměstí stát více hodin. Nové tarify překvapily řidiče zásobování, pro ně ale budou platit výjimky.

Strategii cen, které začnou platit od února, vysvětluje místostarosta Mělníka Milan Schweigstill (STAN):

"Ceny budou nastavené tak, že prvních 10 minut bude úplně zdarma. Tedy, aby se mohli lidé zastavit v bankomatu, dát něco na podatelnu nebo někoho vyložit a okamžitě odjet. Pak je další půhodina za 25 korun, což je cena, která odpovídá tarifu, který tady byl teď. Po skončené téhle půlhodiny už se ale každá další hodina bude počítat za 100 korun, aby tady pokud možno nikdo nestál dlouho."

Redaktor Radek Duchoň oslovil na náměstí 10 řidičů. Většině z nich dražší parkování nevadí, protože si stihnou své záležitosti na náměstí za zmíněných 40 minut vyřídit, ostatní se novým cenám diví. Poslechněte si je v reportáži.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio