Na mezinárodní soutěži pro autory či interprety se zrakovým handicapem budou Českou republiku reprezentovat Radek Žalud a Michaela Jeklová

30. duben 2023, aktualizováno

12. května 2023 proběhne formou živého streamu na YouTube mezinárodní soutěž Low Vision Song Contest 2023. Vítěze vybere veřejnost v online hlasování.

Nedávno se konalo národní kolo soutěže nazvané Nevídaná píseň. Ze 14 přihlášených písní autorů či interpretů se zrakovým handicapem porota vybrala 3 finálové. Ve veřejném hlasování zvítězila skladba autorů Josefa Nicholase Šerdzika a Alana Kolera Oremus Dominum v podání interpretů Radka Žaluda a Michaely Jeklové.

Na druhém místě skončila píseň Poslední rozcestí autorů Jany Leichtové, Ráchel Skleničkové a Jakuba Nováka. Na třetím místě se umístily Sovy Radomíra Staňka a Radima Bačuvčíka.

Vítězná píseň národní soutěže Oremus Dominum bude v mezinárodní soutěži reprezentovat Českou republiku.

Medailonky všech soutěžících a podrobné informace o jednotlivých písních i celé soutěži najdete na webu SONS.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.