Na náměstí v Rakovníku bude nový parkovací systém. Závory ale zůstanou

24. duben 2018

Začátkem dubna začala v Rakovníku dlouho avizovaná změna parkovacího systému na Husově náměstí. Má odtamtud zmizet budka s výběrčím parkovného, nově tam budou parkovací automaty. Proč zůstanou na náměstí závory a jak budou fungovat? Systém popsal starosta Rakovníka Pavel Jenšovský (ČSSD).

Rakovnické hlavní náměstí je druhé největší v republice. S rozměry 400 krát 50 metrů pojme obrovské množství parkovacích míst, na náměstí navíc sídlí řada institucí od lékařů až po banky. Provoz by měl regulovat moderní závorový systém, který by měl ulevit od dlouhých kolon.

„Trošku horší to bude na vjezdu, tam je závora pouze jedna. Nicméně díky načítání spz při výjezdu, když máte zaplaceno, závora se zvedne automaticky. A závory tam budou dvě, pro každý pruh jedna. Takže odbavení by mělo být výrazně rychlejší,“ říká starosta Rakovníka Pavel Jenšovský.

Přiznává, že by se mohlo stát, že kolony občas vzniknou za závorami v době dopravních špiček Zejména ráno okolo osmé hodiny, když rodiče vozí děti do škol, a odpoledne mezi druhou a třetí, když končí továrny.

Pavel Jenšovský, starosta Rakovníka

Nově budou závory dole i po 18. hodině. V současné době je výběrčí v 18 hodin zvedne, poté může na náměstí vjet a následně z něj odjet každý.

„Závora bude neustále dole, nicméně platí to, že doba od 18 do 8 hodin ráno bude bezplatná. Cena za parkování se nezmění, pouze vynecháme prvních 10 minut zdarma, které jsme měli teď a které v praxi znamenali 2 000 vozidel za měsíc na náměstí navíc.“

Jak probíhá oprava rakovnického bazénu a jaké u něj přibydou atrakce? Jaký efekt mělo video, které propagovalo Rakovník jako turistickou destinaci? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio