Na natočení filmu mají 48 hodin, dostanou zadaný žánr, repliku i rekvizitu. Do filmové soutěže se zapojilo 30 českých týmů

24. říjen 2022 13:20

Natočit film za pouhé dva dny. Tento nelehký úkol dostávají každoročně účastníci 48hodinového filmového projektu – a to ve více než 130 městech po celém světě. Praha se do soutěže zapojila letos už podvanácté. Třicítka amatérských týmů z celého Česka tak měla jediný víkend na natočení snímku se speciálním zadáním.

Vylosované zadání filmu

„Máme Film de Femme a Vacation of Holiday Film, o prázdninách nebo dovolené,“ sděluje Mirek Mynář, režisér a kapitán týmu Revenge of the sloth, který si právě vylosoval 2 ze 30 možných žánrů.

„Je to vždycky na nás, který z těch dvou si vybereme, případně je můžeme zkombinovat mezi sebou, rozhodli jsme se nakonec pro Holiday Film,“ dodává.

Kromě žánru se účastníci projektu vždy drží i speciálního zadání. Letos musí ve filmu zaznít replika "nevymlouvej se a makej", jednu z postav je nutné pojmenovat Petr Flekař, jehož povolání je podomní prodejce, a použitou rekvizitou musí být hřeben.

12. ročník The 48 Hour Film Project 

Soutěž pořádá v Česku už podvanácté David Schöbl: „Na čtyřicet osmičce je nejhezčí to, že tým lidí se sejde o víkendu, projdou si veškerým možným stresem a nevyspáním, ten tým to hodně stmelí.“

Práce na filmu probíhají celou noc

Většina všech účastníků se běžně věnuje úplně jiným profesím. Třeba Tomáš Rybecký vytváří a programuje roboty. Sobotní půlnoc ale tráví stříháním filmu. „Z kameramana se stal střihač, ráno se z něj stane skladatel hudby a pokaždé si k tomu přidáme něco nového. Vždycky je to zajímavější zkušenost. Zbývá nám 19 a půl hodiny, stihneme to jako vždycky,“ říká s úsměvem.

A stihli. Čtyřčlenná odborná porota teď bude několik týdnů vybírat výherce, který svůj film představí na závěrečném festivalu v Los Angeles. Porota hodnotí nejen nejlepší film, ale také třeba zvuk, režii nebo nejlepší využití rekvizity i repliky. A na všechny soutěžní filmy pak čeká 18. prosince promítání v kině Aero.

Poslechněte si celou reportáž.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio

Související