Na Olešnou se vrací tradice vaření piva

9. září 2019

Nejvýznamnější zámecká stavba Rakovnicka dostala po letech majitele, který ji chce obnovit. Zámek Olešná chátral od 90. let, kdy ho získali restituenti, kteří se dlouho nemohli mezi sebou dohodnout o prodeji. Teď se tam po několika staletí vrací i tradice vaření piva.

Původně tam byla středověká tvrz s gotickým portálem. Pak se stavba dočkala renesanční a barokní přestavby, v tuto chvíli je zámek pozdně barokní až klasicistní. Vyvrcholením stavby je barokní krov mansardové střechy s ohromným rozpětím. Památkově chráněné jsou i některé hospodářské budovy – například sýpka.

Po druhé světové válce zde byla zřízena Strojní traktorová stanice. Paradoxně zemědělci nebyli ti, kteří se na současném havarijním stavu památky nejvíc podepsali. Nejhorší období přišlo po revoluci. Na tehdejší dobu na Olešné vzpomíná Eva Volfová z Národního památkového ústavu: „V půlce 90. let stavbu restituovalo asi 11 lidí. Nejprve chtěli zámek nějak využít, ale nedohodli se jak. Pak jej chtěli prodat, ale za dost peněz, a to se jim nepodařilo. Někteří restituenti zemřeli, a rázem přibyli další dědicové. Táhlo se to strašně dlouho. Toto smutné období je na stavu zámku hodně znát.“

Dobrou duší zámku je jeho správce, místní rodák a zemědělec Jan Provazník. Ten v zámku dokonce v 90. letech i s manželkou nějaký čas bydlel a o budovu se po dohodě s majiteli staral. Komplikace s vlastníky ho nakonec přiměly zařídit si bydlení i hospodářství jinde v obci.

Správce zámku Jan Provazník

Od roku 2013 na zámku bydlela rodina Zálešákových, která chtěla budovu časem koupit. Nedokázali ale po problémech s investory sehnat celkovou částku a restituentům došla trpělivost. Po sporech s majiteli se v roce 2016 Zálešákovi odstěhovali. „Zálešákovi udělali velký kus práce. Především vyčistili park, který byl opravdu neprostupnou houštinou. Zavedli taky návštěvnické dny, kdy se do zámku po letech podívala veřejnost,“ připomíná Eva Volfová.

Památce, kterou nedávno koupila zahraniční majitelka Kinga Katarzyna Bobran, teď svítá naděje na obnovu. Podle správce Provazníka je v plánu staticky zajistit některé stěny a vyměnit střechu zámku. Hotová je už kompletní rekonstrukce pivovaru, který tady fungoval před rokem 1850.

Pivo se zde vaří od ledna roku 2019. Na Olešné doufají, že pivovarnictví přiláká do obce turisty a že jim provoz pivovaru časem přispěje i na obnovu zámku. Do něj se zatím návštěvníci dostanou jen po malých skupinách a po předchozí domluvě.

Zámek taky hospodaří na 50 hektarech vlastní půdy. „Snažíme se pěstovat méně konvenční plodiny, například žito. V malé míře taky technické konopí. Zkoušíme i repelentní byliny, které potlačují škůdce, abychom nemuseli používat chemii. Rádi bychom přešli i na ekologické hospodaření,“ popisuje Jan Provazník. V budoucnu by se chtěli vrátit k pěstování chmele, který je historicky s Rakovnickem spjatý.

Spustit audio