Na olympiádu do Pekingu pojedou také hokejistky z Prahy a středních Čech

6. leden 2022

České hokejistky si v listopadové kvalifikaci v Chomutově vybojovaly účast zimních na olympijských hrách. Na nich bude národní tým žen startovat poprvé v historii a jsou mezi nimi i hráčky, které nastupovaly nejen za hokejový klub pražské Slavie, ale také za kluby z Příbrami a Berouna.

„Myslím, že se holky strašně posunuly mentálně, emocionálně, duševně a spoustu věcí se na mistrovství světa naučily,“ řekl před startem kvalifikace trenér Tomáš Pacina.

I jeho svěřenkyně cítili, že premiérový postup na olympijské hry je blíže než před čtyřmi lety.

„Tam jsme prohrály se Švýcarkama, ale letos jsme tomu určitě nejblíž, protože ta skupina je lehčí než ty předtím,“ nešetřila v rozhovoru pro Radiožurnál optimismem hokejistka Aneta Lédlová.

Na ledě český tým roli favoritek ve své kvalifikační skupině jednoznačně potvrdil. Dánsko zdolal 3:1, Polsko deklasoval 16:0 a v přímém souboji o postup porazil Maďarsko 5:1.

„Nedá se to popsat, holky na to čekaly strašně dlouho. Hrály jsme za všechny ženy v Česku, za všechny babičky, maminky, sestry, dcery. Ženský hokej bude poprvé v historii na olympiádě,“ radoval se kouč Tomáš Pacina.

Kapitánka českých hokejistek Alena Mills.

„Konečně jsme se dočkaly, za ty holky, co jsme tady už déle a užíváme si to. Je to úžasný pocit a už se těšíme na olympiádu a chceme tam taky udělat nějaký super výsledek,“ usmívala se kapitánka Alena Mills, která hraje za českou reprezentaci už 17 let, uspěla až v páté olympijské kvalifikaci a vidí, jak se tým neustále zlepšuje.

„Myslím, že jsme hodně změnily naší hru, co se týče držení puku, že ho neodhazujeme, když jsme pod tlakem. Otočíme to a jdeme zpátky a soupeř pak ze hry moc nemá a je nervózní a naštvaný. To bych řekla, že jsme využily naší českou chytrost a k tomu dobré principy od trenérů,“ dodala Mills.

A nejen to. České hokejistky fungovaly jako tým. I proto u nich postup na olympijské hry přinesl velké emoce.

„Se spoustou holek se známe od dětství, takže patnáct a více let. To je neuvěřitelné a v tom je ženský hokej emocionálnější a my bychom na ledě jedna za druhou umřely.“ řekla Dominika Lásková.

Do olympijského turnaje vstoupí české hokejistky 3. února v Pekingu zápasem proti domácí Číně.

autor: David Kalvas | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio