Na opravovaný kruhový objezd v Nymburce se znovu na jaře vrátí dělníci. Kraj počítá se sankcemi proti původní firmě

24. říjen 2021 09:11

Silničáři v sobotu odpoledne v Nymburce zprůjezdnili Boleslavskou třídu u nemocnice, včetně obou opravovaných kruhových objezdů. Už příští rok se tam ale budou muset na několik týdnů vrátit. Jednu z křižovatek bude totiž nutné kvůli nekvalitní opravě ještě předělat.

Řidiči v Nymburce mají od soboty o něco snazší průjezd městem. Středočeští silničáři totiž dokončili úpravy obou kruhových objezdů na Boleslavské třídě, nedaleko nymburské nemocnice. Opravy se přitom kvůli problémům se stavebními firmami protáhly víc než o rok. Už na jaro příštího roku navíc silničáři chystají další omezení.

Podle nezávislého starosty Nymburka Tomáše Macha je Boleslavská třída páteřní ulicí ve městě. Kromě toho, že ji využívají místní, slouží i těm, co tudy projíždějí třeba do Mladé Boleslavi Když dělníci v sobotu krátce po 13. hodině odstranili železné zábrany a kruhový objezd - známý jako "u bazénu" - otevřeli, během prvních pěti minut po něm projely desítky aut.

Opravy ale provázely komplikace a práce se tak protáhly asi o rok. Původní firma, kterou Středočeský kraj na opravu kruhových objezdů vybral, totiž nejenže nestíhala termín dokončení, který byl původně už vloni, ale provedení oprav navíc podle náměstka středočeské hejtmanky Martina Kupky (ODS) neodpovídalo požadavkům kraje. Předělávání už dokončených prací se týká kruhového objezdu, který je blíž nemocnici.

Další omezení

V praxi to znamená, že bude provoz v Nymburce kvůli opakované opravě znovu omezený. Tentokrát by ale omezení podle starosty Macha mělo na kruhovém objezdu u nemocnice trvat jen asi tři týdny. I tak ale bude tahle část Boleslavské neprůjezdná a náhradní trasu bude muset město vyznačit i pro sanitky. Přesný termín bude ale známý až po zimě, po tu dobu budou silničáři sledovat, jak se špatně provedené stavební práce projeví na stavu silnice i kruhového objezdu, a jak velký zásah tedy bude potřeba.

Stavět se začalo v listopadu 2019. Původně mělo být vše hotovo loni v září. Středočeský kraj počítá se sankcemi vůči původnímu zhotoviteli. Spočívat budou podle Kupky v neproplacení částí stavby, které nejsou odevzdané v patřičné kvalitě. Týká se to tak například prvního kruhového objezdu, který Středočeský kraj nepřevzal a uplatňoval zde reklamaci. "To představuje poměrně výrazný postih pro zhotovitele," řekl Kupka. Stavbu zkomplikoval špatný zákres inženýrských sítí, ale také pomalá a nekvalitní práce firmy.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio