Na oslavy 100. výročí chystáme řadu překvapení, říká generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

16. květen 2023

Ve čtvrtek 18. května uplyne přesně 100 let od chvíle, kdy na našem území začal pravidelně vysílat rozhlas. K této příležitosti se chystá spousta velkolepých akcí. Koncert nebo unikátní kniha Rozhlasto.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral je v rozhlase už od roku 2001. „Do rozhlasu jsem byl spíš vlákán. Rozhlížel jsem se, co dělat. Znal jsem se s tehdejším ředitelem Václavem Kasíkem a ten mi nabídl práci v oblasti vnějších vztahů. Nelituju toho a nikdy jsem nelitoval. Byl to vlastně zázrak a dodneška si to velmi užívám.“

Ředitelský mandát obhájil už podruhé na období šest let. Sám se tituluje jako dočasný správce. „Jsem dočasný správce Českého rozhlasu už osmým rokem, rychle to utíká. Rozhlas je veřejnoprávní instituce, platíme si ho, takže je v rukou veřejnosti. Na druhou stranu musí mít nějakou správu, nějaké vedení, protože každých šest let se ‚správce‘ mění. Beru to jako službu posluchačům.“

Rozhlasová jednička na trhu

Český rozhlas dostal dárek už od svých posluchačů v podobě nárůstu poslechovosti - výsledky dosáhly nejlepších čísel za poslední roky. „Čísla jsou rekordní, takže jsem opravdu spokojen. Týdně oslovíme na tři miliony posluchačů. Nárůst podílu na trhu mají i regionální stanice, což mě opravdu hodně těší, protože ne vždycky tomu tak bylo. Je to výsledek usilovné práce, kterou rozhlasoví pracovníci a pracovnice v regionech odvádějí.“

Jak neusnout na vavřínech a oslovit i mladé posluchače? „Jsme dynamické medium, které se dívá dopředu. Ale přilákat mladé je jeden z největších úkolů. Pro mladé je rozhlas už spíš archaický typ média. Takže jsme hodně aktivní v online prostředí, v oblasti produkce podcastů a digitálních formátů. To je cesta, kterou si dnes mladí lidé volí. Někdy ani netuší, že poslouchají věci z produkce rozhlasu. Některá média v rámci Evropy na tuto mladou skupinu úplně rezignovala. To si myslím, že bychom si dovolit neměli a myslím, že poslední dobou se nám přilákat mladší publikum docela daří.“

Akce ke 100 letům Českého rozhlasu

  • 18. 5. – Velkolepý koncert v Riegrových sadech v Praze pro širokou veřejnost. Vystoupí Mirai, Chinaski, Aneta Langerová nebo Marek Ztracený. Těšit se můžete i na světelnou show a další nehudební překvapení. Vstup je zdarma.

  • Od 17. 5. – Výstava v Národním technickém muzeu 100 let je jen začátek věnovaná nejen historii a současnosti, ale i budoucnosti. Můžete vyzkoušet zvukové sprchy s audioukázkami napříč žánry, velká část panelů je opatřena QR kódy nebo jsou k dispozici sluchátka s průvodcem. Výstava potrvá do konce roku.

  • Kniha Rozhlasto – Obsahuje fotografie z historie rozhlasu a díky QR kódu si je s mobilem v ruce můžete obohatit o zvukovou ukázku, která se k dané fotografii vztahuje. Ke knize je potřeba i nůž!

  • Karel Kryl a dosud nevydaný koncert – Český rozhlas vydal koncert Karla Kryla v Plzni 1990 na CD i na vinylové desce. „Karel Kryl by se dožil 80 let. Hodně mu dlužíme, dvacet let jsme ho nesměli hrát, o to více si říkáme, že je potřeba mu ten dluh splatit,“ říká René Zavoral.

  • 20. 5. – Den otevřených dveří – Přijďte do rozhlasového komplexu na pražských Vinohradech a regionálních studií Českého rozhlasu. Od 10 do 16 hodin se uskuteční komentované prohlídky.

  • STO na sto způsobů – Kolik slov obsahujících tři po sobě jdoucí hlásky STO dokážou Jaromír Nohavica, Pokáč, Ivo Jahelka, Michal Viewegh a další naši přední umělci vměstnat do jedné minuty?

  • Proměny měst – Unikátní série dokumentuje proměny krajských měst za posledních 100 let a zároveň přibližuje typická odvětví, která dnešní podobu těchto měst formovala. Zkoumá také jejich ambice do další stovky.

  • Web ke 100 letům – Podívejte se, jak vypadá speciální poštovní známka ke 100 letům rozhlasu nebo limitovaná edice dárkových předmětů.

Rozhlas prošel velkou proměnou. Umí pracovat s QR kódy, připravuje podcasty, ve vysílacích studiích jsou webkamery. Jak bude podle Reného Zavorala rozhlas vypadat za dalších sto let? Jaké překvapení mu přichystali moderátoři rozhlasového podcastu? Co si rád poslechne, když má čas? Poslechněte si v pořadu Alex a host.