Na palubě italského letadla byla bomba

13. červen 2003

Bombu ukrytou na palubě letadla společnosti Alitalia objevili ve středoitalské Anconě. Na nálož upozornil anonym dříve než nastoupili cestující. Přestože událost se odehrála už včera odpoledne, zpráva o tom byla zveřejněna až v nočních hodinách.

Letadlo mělo za sebou již několik mezipřistání a připravovalo se na odlet z Ancona do Říma, když neznámý člověk oznámil, že se na palubě nachází výbušná nálož. Policie poté objevila menší balíček ukrytý v záchranné vestě pod jedním ze zadních sedadel a nechala jej explodovat. Výbuch byl poměrně silný a podle pyrotechniků se jednalo o tritol.

Policie prošetřuje cestující a zaměstnance všech letišť, na kterých letadlo přistálo. Sleduje stopu mezinárodního terorismu, ale bere v úvahu také možnost, že se pachatelé snaží využít současného napětí mezi společností Alitalia a odbory. Podle vyšetřovatelů by se mohlo jednat o pokus zastrašit společnost. Právě dnes totiž Alitalia obnovila vyjednávání s odbory.

Od teroristických útoků podniknutých předloni v září v USA unesenými letouny platí v Itálii zpřísněná bezpečnostní opatření. V zemi bylo zadrženo několik islámských radikálů, kteří údajně plánovali atentáty proti důležitým zařízením. Sporadické násilí v Itálii šíří rovněž domácí extremisté, například členové Rudých brigád.

autoři: vlu , dka
Spustit audio