Na památku zemřelého bratra darovala Středočeskému kraji pozemek na stavbu sociálního zařízení. Budou tam žít „Vojtíškové“

16. březen 2023

Neobvyklý dar obržel Středočeský kraj. Paní Eva Červenková z Trubína na Berounsku mu věnovala téměř hektarový pozemek vedle svého domu. Měla jednu podmínku, že na něm hejtmanství postaví sociální zařízení pojmenované po jejím bratrovi, který zemřel na Alzheimerovu nemoc. S paní Červenkovou natáčela reportérka Natálie Máchová.

"Vždycky měl přání, že tady s námi bude žít. Ale jak ten život šel, u Pepy se začalo projevovat onemocnění mozku... Alzheimerova choroba, a ty konce byly velmi smutný."

Původně chtěla, aby kraj na darovaném pozemku vybudoval moderní Alzheimer centrum. Nakonec se ale s hejtmankou Petrou Peckovou (z hnutí STAN) domluvily, že v Trubíně vznikne bydlení pro klienty domova pro zdravotně postižené z nedalekých Suchomast. Paní Červenková tam dokonce zastávala šest let funkci ředitelky, proto je z dohody nadšená.

"Představa, že ti „Vojtíškové", já jsem jim tak říkala od samého začátku, že půjdou nakonec někteří sem ke mně... Já od té doby mám pocit takový radosti a takový spokojenosti. A to, že se to bude jmenovat jako můj bratr," říká pohnutým hlasem.

Bydlení pro 16 „Vojtíšků"

Na pozemku mají vzniknout dva až tři bezbariérové domy pro zhruba šestnáct osob. Podle současného ředitele domova v Suchomastech Dana Kubíka půjde o bydlení rodinného typu:

"Je to vlastně už dlouholetý trend, kdy se odchází od konceptů velkokapacitních domovů pro osoby se zdravotním postižením i domovů pro seniory."

Podle hejtmanky Petry Peckové je gesto paní Červinkové výjimečné.

"Já jenom doufám, že se nám opravdu povede ten projekt dotáhnout do konce, že vznikne krásný nový domov pro klienty domova v Suchomastech. Měl by být hrazen z financí Evropské unie. Podle podmínek by měl být postaven zhruba do roku 2025," uvádí hejtmanka.

Už letos začne hejtmanství připravovat projektovou dokumentaci. Náklady na stavbu odhaduje na 100 milionů korun. Nové zařízení sociálních služeb se bude jmenovat Domov Josefa Auředníka po zesnulém bratrovi paní Červenkové.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.