Na pár dní se do Česka vrátí léto, místy bude i přes 30 stupňů. V druhé polovině týdne se ale ochladí

14. září 2020

Na začátku týdne se do České republiky vrátí léto. Teploty budou v pondělí, úterý a ve středu atakovat hranici 30 stupňů Celsia a podle Českého hydrometeorologického ústavu ji i místy překročí. Může ze to tlaková výše, která se momentálně nachází právě nad střední Evropou. Ve čtvrtek ji ale naopak vystřídá studená fronta, která způsobí, že v pátek by už teploty neměly překročit dvacet stupňů Celsia.

„Za teplé počasí může rozsáhlá tlaková výše nad střední Evropou, která se zvolna přesouvá k východu. Po její zadní straně k nám začne proudit ještě o něco teplejší vzduch. Teploty budou vysoké, mezi 25 až 30 °C. Ojediněle může být tropická hodnota 30 °C překonána,“ informuje Český hydrometeorologický ústav v pondělí na svém twitteru.

Stejná situace by pak podle údajů na stránkách ústavu měla vydržet i v úterý a ve středu. Teplo bude o v noci, kdy by mělo být až 16 stupňů. Meteorologové varují, že by se po ránu mohly místy objevit i mlhy.

S příchodem studené fronty se pak ve čtvrtek ochladí. Denní teploty budou dosahovat jen 18 až 22 stupňů, v pátek dokonce jen 14 až 18 stupňů. Bude oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky a ojediněle i bouřky. V pátek se dokonce mohou objevit i přízemní mrazíky.

O víkendu a v pondělí pak podle výhledu bude 15 až 19 stupňů Celsia, postupně pak 19 až 23.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio