Na plynu vaříme už víc než 200 let

Ovládnutí ohně posunulo lidstvo o pořádný kus dopředu. Ale i tepelná úprava pokrmů má své milníky na cestě od otevřeného ohně ke kamnům, a od kamen na dřevo nebo uhlí, k elektřině a plynu.

Prvním plynovým přístrojem na vaření byla tzv. termolampa, kterou už kolem roku 1802 sestrojilo víc vynálezců, nejčastěji uváděný je Zachäeus Andreas Winzler. V jeho publikaci s detailně popisným názvem – Termolampa aneb univerzální, svítící, hřející, kuchyňská, várná, destilující a úsporná kamna – je také nákres. Zařízení obsahovalo i retortu na výrobu plynu. A první továrna na sériovou výrobu plynových sporáků vznikla v Anglii v roce 1836. Skutečný rozmach přišel v 90. letech 19. století, když byl zabezpečený rozvod plynu ve větších městech.

Vaření na plynu v Čechách

U nás se první plynové spotřebiče objevily až kolem roku 1870, masověji až v počátku 20. století. Opět to souviselo s budováním rozvodných sítí. Dnes plyn využívá na 2 miliony domácností a v drtivé většině právě na vaření.

Mluvčí plynárenské společnosti INNOGY Pavel Zajíc uvádí velké výhody vaření na plynu – rychlost, efektivita a účinná regulace plamene. Učitel z hotelové školy Bukaschool Roman Sejval uznává výhodu v ceně – plyn je jedním z nejlevnějších médií. Ale ve velkém restauračním provozu je problémem tzv. zbytkové teplo, které kuchyni zaplavuje. Musí nastoupit kvalitní vzduchotechnika. V domácích podmínkách bychom měli pamatovat na větrání.

Plyn byl původně využívaný ke svícení – odtud i český název svítiplyn. Pozdější využití v domácnostech s sebou neslo riziko otrav – ať už úmyslných nebo způsobených nešťastnou náhodou či závadou. To už dnes nehrozí, v České republice bylo používání svítiplynu ukončeno v roce 1996 a dnes je v rozvodné síti nejedovatý zemní plyn.

Nové modely sporáků eliminují jiné riziko zemního plynu, který je sice nejedovatý, ale výbušný. Nové sporáky využívají moderní technologii – například vypnutí plynu při zhasnutí plamene nebo automatické vestavěné zapalování.

Propan-butan aneb LPG

Specifickým oborem jsou tzv. plynové bomby nebo láhve na vaření. Plní se směsí propanu a butanu, tedy směsí zkapalněných ropných plynů. Prodávají se ve velikostech 2, 5 a 10 kilogramů. Dobře slouží při vaření nebo grilování v kempech, v karavanech, na chalupách a chatách, kde není rozvod plynu. Jen je potřeba dbát několika zásad pro bezpečný provoz. Za prvé – vždy kupujte tyto láhve od spolehlivých dodavatelů a zkontrolujte si neporušenou pečeť i obal. Za druhé – zkontrolujte, zda má láhev platnou periodickou zkoušku. Za třetí – dodržujte bezpečnostní pokyny na láhvi i na spotřebiči. A za čtvrté – NIKDY nedoplňujte láhev na čerpací stanici, je to nelegální a nebezpečné.