Na postu hlavní hygieničky končí Gottvaldová. Vystřídá ji šéfka středočeské hygieny Rážová

12. březen 2020

Vláda se rozhodla, že vymění hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. Radiožurnálu to potvrdil zdroj z Úřadu vlády. V roce 2016 na postu hlavního hygienika vystřídala Vladimíra Valentu. Post získá dosavadní ředitelka středočeské hygieny Jarmila Rážová. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdila mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.

„Vláda pověřila doktorku Jarmilu Rážovou výkonem funkce hlavní hygieničky České republiky,“ řekla serveru iROZHLAS.cz mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.

O konci Gottvaldové ve funkci média spekulovala už před měsícem. Poslanci v únoru upravili podmínky vzdělání potřebného pro funkci hlavního hygienika, podle návrhu zákona bude muset mít lékařské vzdělání se specializací v oboru hygieny. Gottvaldová takové vzdělání nemá a požadavek na něj má za přežitek. ČTK tehdy řekla, že důvod k rezignaci kvůli úpravě zákona nevidí.

Eva Gottvaldová od roku 2003 pracovala ve státní správě v oblasti obecné a komunální hygieny či v oblasti prevence vzniku chronických neinfekčních onemocnění. Od roku 2012 působila jako diplomat ve Státním zastoupení Evropské unie v Bruselu, kde měla na starosti veřejné zdraví a zdravotnické prostředky.

38letá Gottvaldová vystudovala Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, absolvovala bakalářské a pak i magisterské studium se specializací na výživu člověka.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio