Na Příbramsku spadlo vojenské letadlo L-159, jeho pilot zahynul

24. únor 2003

Ve vojenském výcvikovém prostoru Jince na Příbramsku se dnes před polednem zřítil vojenský letoun L-159 Alca. Pilot, který patřil k nejzkušenějším vojenským letcům, nehodu nepřežil.

Nehoda se stala kolem 11:15. Bezprostředně poté na místo katastrofy odletěli ministr obrany Jaroslav Tvrdík, náčelník generálního štábu Pavel Štefka a velitel vzdušných sil Jan Vachek. Vojenský výcvikový prostor Jince byl uzavřen. Nehodu vyšetřuje na místě vojenská komise sestavená Štefkou.

Letadlo se zřejmě zřítilo v části vojenského prostoru v neobydlené zóně poblíž hranic Středočeského a Plzeňského kraje. Podle neověřených informací z nedalekého obecního úřadu v Zaječově na Berounsku přes obec kolem 11:30 projížděly sanitky a přelétávaly vrtulníky. O tragédii se však místní lidé dozvěděli až ze zpráv v televizi. Podle jejich mínění se nehoda mohla stát poblíž přistávací plochy zvané Na Jordáně.

Naopak obecní úřady v Jincích a Hostomicích, které jsou na opačném konci vojenského prostoru Jince ve směru k Praze, o této havárii neměly žádné informace. Středočeští i příbramští hasiči ČTK sdělili, že je k nehodě nikdo nevolal. O nehodě nebyla blíže informována ani státní policie. Vyšetřování jejích příčin se zatím neúčastní.

Podzvukové bitevníky L-159 vyrábí česká zbrojovka Aero Vodochody. Česká armáda jich má ve výzbroji téměř šest desítek. Aero by letouny L-159 chtěla prodat do Indie, Polska a Keni. O možném kontraktu jednal minulý týden v Praze polský ministr zahraničí Wlodzimierz Cimoszevicz. V Indii zase na počátku února lobboval ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Spustit audio