Na putovní výstavě o starých stromech ve Vlašimi uvidíte i skleněné brouky

24. leden 2021

Chraňme staré stromy, je to odkaz našich předků.... To je téma putovní výstavy ČSOP Vlašim. Její součástí je unikátní sbírka brouků.  Čeští skláři jí tvořili rok a jde o věrné kopie brouků, vázaných na staré stromy.

Výstava představuje nejenom staré stromy jako celek, ale pracuje i s estetikou detailu materiálu starého či mrtvého dřeva Součástí výstavy jsou i fotografie autorů, kteří postoupili do finále fotosoutěže. Jednotlivé snímky jsou prezentované na dřevěných prknech, které rovněž demonstrují důležitost starých stromů - jako materiálu, i jako zdroje živné půdy pro různý hmyz.

Hmyz je ale do výstavy začleněn také jako autorské dílo. Tentokrát ze sklářské dílny Martiny Císařové. Výstavu doplňují drobné dřevěné prvky, na kterých můžete pozorovat detaily a struktury vytvořené hmyzem, houbami, nebo také jen „obyčejnou“ hnilobou. „Jsou tu zlatohlávci, tesaříci, kovaříci, všechno brouci, vázaní na dřevo. Můžete je pozorovat a najednou zjistíte, jak ty potvůrky vůbec nejsou hnusné,“ dodává koordinátor výstavy Tomáš Potfaj.

Výstava bude několik týdnů součástí expozice Podblanického ekocentra, poté bude její fotografická část k dispozici k zapůjčení jako putovní.

Spustit audio