Na ředkvičkách si můžete pochutnat za 30 dnů

15. březen 2019

Ve fóliovníku, skleníku nebo v pařeništi už vyséváme a sklízíme ředkvičky. S přímým výsevem do záhonů můžeme začít hned, jakmile oschne půda a můžeme záhony připravit. Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Právě teď, okolo 15. března, bychom mohli zasít nějakou národní, třeba dvoubarevnou oválnou odrůdu Slovana. Obecně je čas na ředkvičky k rychlení, rané odrůdy, kterým by později vadil prodlužující se den.

Zaléváme přiměřeně, držíme půdu vlhkou. Když už je teplo a zem opakovaně vyschne a zase zalijeme, začínají ředkvičky pálit. Na více hnojených půdách mohou mít houbovitý vnitřek. Vybírat můžete ze široké barevné škály ředkviček: bílé, žluté, červené, dvoubarevné, fialové, všechny jsou velmi dobré. Třeba fialová podle mého názoru opravdu stojí za to. Například odrůda Viola.

Červená ředkvička LIDKA je vhodná k jarním i letním výsevům ven, je odolná k vybíhání do květu. Pod sklo je vhodnější RIA, DUO, FARAON nebo třeba KVIN. Zlatožlutá ředkvička Zlata je lahodné chuti a může se vysévat pro sklizeň ještě letos. Na podzim jí do sklizně stačí zhruba 35-40 dnů. Musí to stihnout do prvních větších mrazíků. Z bílých odrůd můžete zvolit třeba Albenu.“

Sejeme do řádků vzdálených asi 10 centimetrů. Semena zaséváme asi 3 centimetry od sebe. Nemusíme pak porost jednotit. Výsev vydatněji zalijeme, přikryjeme netkanou textilií a pak už zaléváme přes ni. Pokud to není nutné, textilii nesundávejte. Ochrání zeleninu před těmi, kteří by ji chtěli ochutnávat před námi (květilkou, dřepčíky nebo slimáky). Ředkvičky pak sklízíme podle počasí a teplot za 30 až 40 dní.

 

Spustit audio