Na rolovaném vepřovém bůčku plněném pestem si pochutnala Uršula Kluková

Rolovaný vepřový bůček plněný pestem z bazalky a česneku přišla otestovat báječná herečka Uršula Kluková, která vždy zaručuje dávku nakažlivého smíchu a humoru. V pražském hostinci U Kroka vtipkovala s Naďou Konvalinkovou, Patrikem Rozehnalem a šéfkuchařem Pavlem Kyzrem.

Pečený rolovaný vepřový bůček s pestem

1,5 libového vepřového bůčku bez kosti a kůže (ideálně vysoký)
sůl
5 stroužků česneku
svazek čerstvé bazalky
olivový olej

Postup:

Bůček si rozřízneme z užší strany ke straně vyšší, aby se prodloužil plát bůčku na stejnou výšku. Vznikne delší masová šála. Z vnitřní strany si maso nasolíme.

Maso kratší stranou srolujeme do ruličky a převážeme provázkem

Do misky si dáme česnek, bazalku, olivový olej a vše tyčovým mixerem nahrubo rozmixujeme. Bazalku můžeme nahradit jinou bylinkou, kterou máme rádi. Takto připraveným pestem potřeme osolenou stranu masa.

Maso kratší stranou srolujeme do ruličky a převážeme provázkem. V pestu, které při balení vyteče, obalíme srolovaný bůček z venkovní strany. Na závěr zabalíme do potravinářské folie. Díky tomu zůstane v mase šťáva a chuť.

Roládu vložíme do pekáče a podlijeme do jedné třetiny vodou a pečeme v rozehřáté troubě na 90 stupňů pět až šest hodin.

Po upečení vyjmeme maso z fólie, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a můžeme podávat s bramborovým nebo karlovarským knedlíkem. Houskový knedlík se nehodí, ale samozřejmě záleží na naší chuti.

Dušené zelí se zázvorem

1 hlávka bílého zelí
50 g oloupaného zázvoru
4 hvězdičky badyánu
2 jablka
cukr krystal
voda
sůl

Přidáme nakrouhané zelí (bez košťálu) a promícháme s karamelem. Poté zastříkneme vodou a přidáme badyán

Postup:

Do rozpáleného kastrolu nasypeme cukr, který necháme zkaramelizovat. Pozor si dáme, aby nezačal hnědnout.

Poté přidáme nakrouhané zelí (bez košťálu) a promícháme s karamelem. Poté zastříkneme vodou a přidáme badyán. Nasypeme na tenké plátky nakrájený zázvor (můžeme ho i nastrouhat).

Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostky přibližně 2x2cm a přidáme k zelí. Osolíme, promícháme a dusíme pod pokličkou 15 až 20 minut.

Pavel Kyzr, Naďa Konvalinková, Uršula Kluková, Patrik Rozehnal

Pavel Kyzr

Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Miluje českou kuchyni, ale rád ji podává v moderním pojetí. Libuje si také v omáčkách. Dnes vede hostinec U Kroka, který byl pod Vyšehradem založen už v roce 1895. Veškerá jídla připravuje z čerstvých surovin a lokálních produktů. Pokrmy dochucuje pouze pomocí soli, pepře nebo bylinek. Je ženatý a má dvě děti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.