Na severovýchodě Česka ve středu vydatně zaprší, hrozí povodně

21. květen 2019 18:02

Vydatné srážky v severovýchodní polovině Česka mohou během středy rychle rozvodnit menší toky, dosáhnout mohou prvního či druhého stupně povodňové aktivity, varují meteorologové. V extrémních případech na návětřích hor může ojediněle napršet až kolem 100 milimetrů během 24 hodin, uvedl ve výstraze  Český hydrometeorologický ústav. Srážky pak budou slábnou postupně od západu během noci na čtvrtek.

Velmi vydatný déšť meteorologové očekávají v Moravskoslezském kraji a v částech Olomouckého, Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje. Vydatný déšť pak ve středu zasáhne i část Vysočiny, Jihomoravského a Zlínského kraje.

"Čekáme intenzivní deště, ve středních Čechách výstraha na déšť jako takový neplatí, protože u nás nebude tak výrazný. Co se ale může stát, zejména v povodí Jizery může dodékat voda z východních Čech. Tedy může se stát, že řeky v povodí Jizery v noci na čtvrtek dosáhnout 1. nebo 2. stupně povodňové aktivity," řekla Regionu Taťána Míková.

Povodňová pohotovost, tedy možné vystoupání hladin až na druhý povodňový stupen, platí od středečních 8. hodin do odvolání pro Moravskoslezský kraj a části Olomouckého a Pardubického kraje. V pohotovosti bude i povodí horní Jizery v Libereckém kraji, Metuje, Stěnavy, Divoké Orlice či horního Labe v Královéhradeckém kraji. Bdělost očekávají meteorologové v povodí Bečvy, na horní Úpě, dolní Tiché Orlici, Loučné, Chrudimce či Doubravě.

Při silném dešti je podle meteorologů třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Lidé by neměli vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst, v podmáčených oblastech hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací. V případě povodňového nebezpečí lidé nesmějí v rozbouřených řekách plout na lodích nebo se koupat.

Spustit audio