Na Slánsku a Mělnicku začala slizeň višní. Ovocnáři zvládnou očesat i tisíc stromů za den

21. červenec 2022 13:00

Pokud vlastnoručně trháte ze stromu višně nebo třešně, víte moc dobře, jak dlouho to trvá. Ovocnáři na Slánsku zapojili do sklizně, kromě ručního sběru, i stroje s hydraulickou rukou. Ta stromem třese tak dlouho, až višně popadají do připravené plachty.

U sklizně višní byl reportér Radek Duchoň.

"Traktor táhne speciální stroj ke stromu, hydraulická ruka najíždí na kmen a po stisknutí páčky se stromem zatřese. Višně popadají do plachty a pomocí dopravníkového pásu se přesunou do bedýnek," popisuje reportér sběr višní pomocí techniky..

Na Slánsku a Mělnicku začala slizeň višní

Před samotnou sklizní provádějí sadaři speciální postřik. "Aby nám višně padaly ze stromů a uvolňovaly se od stopek, provádíme 10 dní před předpokládanou sklizní postřik. Tím se vytvoří mezi stopkou a višní ve stopečné jamce korek, taková slupička. Ta nám uzavře višeň, takže nevysychá a uvolňuje se od stopky," vysvětluje Tomáš Kníže, vedoucí sadů Ekofrukt Slaný.

Podle slánských sadařů je letošní úroda višní průměrná. Z jednoho stromu sklidí kolem 5 - 8 kg, z celého sadu posbírají pět až osm tun višní.

A jak letos višně chutnají, nejsou moc kyselé? Poslechněte si v reportáži.

Na Slánsku a Mělnicku začala slizeň višní
autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio