Na Štědrý den otevřou obchody jen dopoledne, některé vůbec. Výjimku mají prodejny na letištích nebo pumpách

23. prosinec 2022 13:00

Velké obchody v Česku můžou mít zítra otevřeno nejdéle do 12 hodin. Během vánočních svátků pak budou prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřené úplně. Ukládá jim to zákon o prodejní době.

Některé řetězce dají volno svým zaměstnancům už na Štědrý den. Lidé si tak v sobotu vůbec nenakoupí například v supermarketu Billa nebo Penny.

Takový krok zvažují podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy i některé menší prodejny – jejich otvírací doba ale není zákonem omezená.

Ostatní větší řetězce budou na Štědrý den zavírat před polednem. Během Vánoc ale zůstávají otevřené prodejny na letištích, nádražích nebo benzinových pumpách. Obchody můžou znovu otevřít v úterý 27. prosince.

Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít prodejny nad 200 metrů čtverečních dále zavřeno na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Dodržování zákona v tyto dny sleduje Česká obchodní inspekce. Během zbývajících státních svátků, kam spadá Velký pátek, 1. květen, 5. a 6. červenec a 17. listopad, zákaz prodeje neplatí. Odbory si dlouhodobě přejí zákaz prodeje rozšířit na všechny státní svátky.

autoři: Eliška Balcárková , iROZHLAS.cz .cz
Spustit audio