Na střední Čechy nabízíme zajímavé lyžování, míní zakladatel areálu Monínec Jaroslav Krejčí

13. leden 2023

Kdo si chce v zimě zalyžovat, nemusí nutně jezdit na hory. Ve středních Čechách nabízí skvělou možnost zimních radovánek Ski Areál Monínec. Nachází se na hranici Středočeského a Jihočeského kraje ve městě Sedlec-Prčice a lidé se do něj sjíždějí ze širokého okolí. Nás jím provedl jeho zakladatel Jaroslav Krejčí. A k tomu navíc i půvabnou turistickou oblastí jménem Toulava, která se přelévá ze středních do jižních Čech.

Jaroslav Krejčí byl svého času v Sedlci-Prčici starostou. Na kopci, kam jezdíval ve volném čase na kole, stávalo rekreační zařízení příbramských rudných dolů. A když pak Rudné doly Příbram končily, mělo se zbourat. „Já jsem proti tomu protestoval, a tak mi nakonec v zastupitelstvu řekli, že když jsem tak chytrej, mám si to zkusit provozovat sám,“ vzpomíná Jaroslav Krejčí. A tak se do toho spolu s rodinou pustil.

Kopec, na kterém lyžařský areál začali budovat, má nadmořskou výšku necelých 700 metrů. Je ale součástí České Sibiře, která je proslulá tím, že tam bývají pořádné zimy, a tak jsou podmínky pro lyžování vždycky dobré. Na Monínci mají navíc speciální techniku, která dokáže vyrábět sníh i při teplotách nad nulou.

Hlavní sjezdovka měří 1 200 metrů, přičemž její převýšení je přes 250 metrů. „Pak máme sjezdovku 600 metrů dlouhou, která je součástí té velké sjezdovky. A pod hotelem je 200 metrů dlouhý svah, kde je také vlek. A potom máme ještě jeden vlek pro lyžařskou školu. Nejsme žádné velehory, ale myslím, že na střední Čechy nabízíme zajímavé lyžování,“ míní Jaroslav Krejčí. Kromě toho tu nabízejí i oblíbené večerní lyžování.

Adrenalinová jízda na člunech

Kdo si chce od lyžování odpočinout, nebo má chuť na trochu adrenalinové zábavy, může si vyzkoušet tak zvaný tubing. „Tubingová dráha je v podstatě taková skluzavka, dráha se zatáčkami. Je to nejenom zimní, ale i letní záležitost. Jsou na ní nafukovací čluny, do kterých si člověk sedne a pustí se dolů,“ popisuje zakladatel Monínce.

Jaroslav Krejčí

Když je dost sněhu, je Monínec rájem i pro běžkaře. „S tím jsem začal někdy v roce 1996. Pořídil jsem starý skútr ze Šumavy, zapřáhl za něj jednoduchý vozík a začal jsem dělat běžecké trasy. Dneska už jsme naštěstí dál, přemluvil jsem starosty okolních obcí, pořídila se rolba a děláme už profesionální úpravu běžkařských tratí. Udržujeme na 60 kilometrů běžeckých stop,“ říká Jaroslav Krejčí.

Zajímavostí, na kterou můžete v lyžařském areálu narazit, je budova staré Poštovny ze Sněžky. „Poštovna na Sněžce se měla likvidovat a nás navštívil architekt, který tu stavbu zachránil. Náš kopec se mu líbil. Říkal, tady je to pěkný, tady by mohla stát. A tak jsme se domluvili a skončila u nás u výstupní stanice lanovky.“

Zatoulat se můžete až do Toulavy

Na Monínec se můžete vydat i v létě. „Vytyčili jsme monínecké cyklotrasy, máme tam dva bazény, vnitřní i venkovní, wellness, kuličkovou dráhu a už zmíněný tubing. A samozřejmě spoustu značených turistických tras, protože, jak jistě všichni vědí, Sedlec-Prčice je považována za Mekku pěší turistiky,“ usmívá se Jaroslav Krejčí.

V okolí přitom narazíte na zajímavá místa, třeba na vesničku Ounuz, která se může pochlubit půvabnou vesnickou památkovou zónou, ve které stojí poetická původní stavení. A nedaleko od ní byste v lesích našli skalní útvar zvaný Čertovo břemeno, ke kterému se váže pověst, podle které v něm čert zanechal otisk svého kopyta.

A pokud byste se chtěli vydat ještě dál, můžete objevovat krásnou turistickou oblast jménem Toulava. Kde se nachází a co všechno je v ní k vidění, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio