Na střeše pozorovatelna, ve sklepě kryt. Věžáky v Rozdělově byly připravené na letecký útok

Šestice věžových domů v kladenském Rozdělově vyrostla v 50. letech. Sídliště Vítězného února mělo být vzorovým areálem, nikdy ale nebylo dokončeno. Jeho obyvatelé si mohli užívat luxusu v podobě podlahového topení a prádelny se sušárnou. Součástí byla i terasa s pozorovatelnou.

Někdo šestici věžáků přirovnává k chicagským mrakodrapům, jiní v nich vidí Lomonosovu univerzitu v Moskvě. Ve skutečnosti se architekti Josef Havlíček, Karel Filsak a Karel Bubeníček inspirovali u francouzského architekta Augusta Perreta.

Ze střešní terasy je krásný výhled na celé město. Obyvatelé domů tady trávili volný čas a opalovali se, zatímco děti dováděly v nafukovacím bazénku. „Já jsem měla původní byt v devátém patře,“ říká paní Věra, která zde bydlí 45 let. „Takže jsem viděla na letiště ve Velké Dobré. Když bylo jasno, tak byl vidět i Říp.“

Na prvním a na posledním věžovém domě byly pozorovatelny civilní obrany. O jejich umístění rozhodla speciální komise, která dohlížela na stavbu. „Přikázali, že tady musí být kryty civilní obrany. Fasáda musela být v tónech zemité barvy, asi aby nepřitahovala pozornost imperialistických letadel,“ říká místní obyvatel Alexandr Němec.

V suterénu každého domu jsou těžká vrata, která vedou do krytu civilní obrany. „Najdete tu suché WC i sprchy pro případnou očistu. Bylo to projektované pro všechny obyvatele věžáku, ale bylo to opravdu hodně nahuštěné,“ říká Alexandr Němec a zapíná zařízení na čištění vzduchu, které i po šedesáti letech stále funguje. Malá dvířka ve zdi skrývají průlez do únikové chodby. Pokud by se věžák při náletu zřítil, mohli by tudy lidé uprchnout.

Když je hezké počasí, je vidět i hora Říp

Další zajímavosti z historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio