Na střeše pražského obchodního centra Arkády můžete navštívit fascinující Svět medúz

15. květen 2020

Na střeše obchodního centra Arkády v Praze na Pankráci je k vidění zcela ojedinělá expozice ze světa mořských živočichů. Unikátní medúzárium, kde můžete v 38 akváriích pozorovat na 10 tisíc medúz různých druhů, tvarů i velikostí. Svět medúz je doplněn audiovizuálními efekty a děti nadchne interaktivní akvárium. O zápis do Guinessovy knihy rekordů se uchází veliké akvárium ve tvaru koule, které pojme dva tisíce litrů vody.

Medúzy se nechávají unášet oceánskými proudy po miliony let. Svou křehkou krásu teď předvádějí také návštěvníkům Světa medúz. Tamní akvária pojmou až 12 500 litrů vody a medúzy v nich vypadají doslova jako umělecká díla.

K nejpozoruhodnějším druhům v pankráckém medúzáriu patří Turritopsis dohrnii. Tyto medúzy jsou schopny ovlivnit svůj životní cyklus. Dokáží se z dospělé fáze medúzy vrátit do stádia polypu. Kořenoústce hrbolaté se zase kvůli jejímu zvláštnímu vzhledu přezdívá volské oko. Spatříte tu také australskou čtyřhranku Fleckerovu. Působí nenápadně, je však jedním z nejjedovatějších živočichů světa - svými žahadly dokáže usmrtit až 60 lidí.

Unikátní medúzárium se nachází na střeše obchodního centra Arkády v Praze

V Světě medúz pracuje specialista na množení těchto živočichů. Starat se o medúzy přitom není nic jednoduchého. Potřebují totiž různorodou potravu, samy se neumí pohybovat, takže je musí unášet uměle vytvořený proud, a potřebují čistou slanou vodu.

Děti v medúzáriu ocení nejen pohled na krásné živočichy, videoprojekci doplněnou hudbou, ale také skluzavku, které vede z prvního patra do relaxační místnosti. V dětském koutku si mohou nakreslit svou vlastní medúzu, která se po naskenování objeví na stěně připomínající podmořský svět. Když se své medúzy dotknou, ona zrychlí pohyb. A děti jsou nadšené.

Vchod do Světa medúz se nachází v horním patře nákupní pasáže nebo se do něj dostanete z červeného parkoviště P2 mezi parkovacími sektory D6 a D9. Otevřeno je denně od 9 do 21 hodin.

Spustit audio