Na Svaté Hoře v Příbrami můžete strávit i noc. Zážitkový pobyt vám nabídne víc, než běžná prohlídka

8. prosinec 2023

Svatá Hora v Příbrami je nejslavnější mariánské poutní místo u nás. Pro svou polohu bývala označována za duchovní srdce Čech. Na vrcholu kopce stojí rozsáhlý raně barokní areál, který je plný pozoruhodných staveb a úžasných uměleckých děl. A také poklidné duchovní atmosféry. Působivým místem nás provedla Martina Jechortová z Římskokatolické farnosti Svatá Hora.

Podle pověsti vznikla na Svaté Hoře malá kaplička už někdy ve 13. století. Postupně k ní začali chodit věřící, kterých bylo nakonec tolik, že už pro ně malá stavba nestačila. A tak byli povolání jezuité, aby zde vybudovali větší rozsáhlejší areál.

Ten se nachází ve výšce 580 metrů nad mořem a vystupuje tak z okolních brdských kopců. Nahoru vede několik cest. „Ta hlavní, určená pro auta, končí u velkého parkoviště, odkud je potřeba popojít ještě kousek pěšky do kopce. Pak je možné jít pěšinkou ze starého města anebo z druhé strany Svatohorskými sady. A také můžete přijít Svatohorským schodištěm, které začíná dole ve Staré Příbrami v Dlouhé ulici a ústí přímo v areálu Svaté Hory,“ říká Martina Jechortová.

Schodiště navrhnul Kilián Ignác Dienzenhofer. „Plány na jeho výstavbu byly původně velkolepější. Mělo jít o dvouramenné schodiště plné oltářů a dřevěných soch. Ale nakonec na něj nezbyly peníze. Takže je to jen jednoduché kryté zděné schodiště,“ vysvětluje Martina Jechortová. Schodů má celkem 365, jako dnů v roce.

Soška Panny Marie Svatohorské

Svatá Hora není jenom kostel, jde o rozhlehlý poutní areál. Okolo kostela vyrostly nádherně zdobené ambitní chodby, které tvoří jakési hradby. Na ně navazuje křídlo tak zvaného proboštství a dále pak klášter řádu redemptoristů, kteří se v současné době o Svatou Horu starají.

Kromě toho je na Svaté Hoře spousta kaplí. „Největší jsou rohové kaple v ambitních chodbách. Jsou čtyři, protože ambity mají obdélníkový půdorys. A v těch chodbách jsou ještě otevřené kaple, což jsou výklenky, které jsou zasvěcené Panně Marii a jejímu životu. Od jejího narození až po nanebevzetí, kterému je zasvěcený samotný kostel. Takže se tam můžete projít celým životem Panny Marie.“

Martina Jechortová a Pavel Vítek

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie Svatohorské není bazilikou na základě architektury, toto pojmenování získala jako čestný titul. Uprostřed hlavního oltáře je umístěno to nejcennější, co na Svaté Hoře mají. Soška Panny Marie Svatohorské. „Uložena je v takové schránce a při každé mši se sundává dolů, aby byla blíž lidem, kteří ji přišli uctít,“ říká Martina Jechortová.

V roce 1732, přesně sto let po prvním lékařsky uznaném zázraku na Svaté Hoře, byla soška slavnostně korunována. „Je to vlastně duchovní vyznamenání pro to místo. Za to, že je tolik navštěvované a že se tam stalo tolik zázraků. Každý rok se slaví výročí této korunovace.“

Zvonohra hraje každou lichou hodinu

Většina kostelů má zvony přímo nad sebou, zavěšené v kostelní věži. Na Svaté Hoře mají zvonici postavenou zvlášť vedle kostela. „Zvonů je v ní osm. A máme tam také zvonohru, která je údajně nejlépe laděná v Čechách. Hraje od rána každou lichou hodinu.“ Na zvonici je možné i vystoupat, konají se tam pravidelné prohlídky s průvodcem, díky kterému se dostanete přímo až ke zvonům. A dá se trochu i porozhlédnout po kraji. Skrze mřížky okenic je vidět na celou Příbram.

Čtěte také

Svatá Hora ale zdaleka není jenom poutním místem, je i zajímavým turistickým cílem. „Kromě kostela a zvonice se můžete podívat i do Svatohorského muzea, kde je řada pozoruhodných exponátů. Asi nejzajímavější jsou šatičky pro sošku Panny Marie Svatohorské. Od těch nejstarších, které se dochovaly, až po ty současné, třeba maskáčové. Z historických bych zmínila ty, které jsou od Marie Terezie, údajně z jejích svatebních šatů,“ popisuje Martina Jechortová.

A pak se tu konají i výstavy, koncerty a dokonce i filmová promítání s následnou besedou. Novinkou je pak Noc na Svaté Hoře, kdy se můžete v areálu poutního místa ubytovat a zažít Svatou Horu docela jinak, než při běžné prohlídce.

Co dalšího vás na věhlasném mariánském poutním místě čeká, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio