Na trať Ledečko - Zruč nad Sázavou se vrátil Posázavský Pacifik

2. červenec 2019

Před zahájením prázdnin dokončila Správa železniční dopravní cesty opravu části Posázavského Pacifiku. Jako první jel po opravené trati historický vlak s lokomotivou, které se říká Bardotka.

Opravy na trati mezi Ledečkem a Zručí nad Sázavou byly zahájeny v roce 2018. V délce kolem 30 kilometrů proběhly postupně úpravy železničního svršku i spodku a na několika místech byla provedena i sanace skalních masivů vedle trati. V železniční stanici Kácov bylo opraveno šest výhybek a nástupiště.

Stavební práce vyšly na více než 709 milionů korun. Cestující vylepšení poznají například i díky zřízení bezstykové koleje, která zajišťuje komfortnější a plynulejší jízdu vlaků.

autor: JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.