Na trhy do Kladna přijeli Francouzi s tradičními specialitami

19. duben 2013

V Kladně se v těchto dnech konají už pojedenácté Francouzské dny. Letos jsou ve znamení cestování a gastronomie a vůbec poprvé mohou lidé na Floriánském náměstí navštívit i francouzské trhy. A to dnes do sedmi a pak ještě zítra od deseti do dvou hodin odpoledne.

Do Kladna dorazila část slunné Francie. V jedenáct hodin začaly v rámci tradičních Francouzských dnů vůbec poprvé i francouzské trhy.

„Trhy pořádá francouzsko-český klub v Kladně. Oslovili jsme pana Thomase Boutona, který mimo jiné pořádá francouzské trhy i na Kampě, a ten to pro nás celé zrealizoval,“ řekla za pořadatele Tereza Černá.

Nápad převézt trhy do Kladna se zrodil loni na podzim, kdy se podobné konaly v rámci Dnů francouzské kultury v nedalekém Slaném. Je možné, že se stanou tradiční součástí kladenských francouzských dnů.

„Rády bychom, aby to dál pokračovalo, protože ta tradice by mohla být pěkná a bylo by to zase oživení života na Kladně,“ dodala Černá.

Hlavní organizátor trhů Thomas Bouton tu nabízí francouzské klobásky, a to nejen z vepřového masa, ale i třeba kachního, oslího nebo bažantího. Trhy pořádá už pět let.

Adrien s kamarádem Antoinem a jejich česká kolegyně zase přivezli produkty z různých francouzských regionů, od jihu po sever. Mají tu paštiky, marmelády i vína. Adrien popisuje, že do Česka nechtějí přivážet jen francouzské speciality, ale chtějí Čechům umožnit objevit kus Francie. Jeho rodina pochází z Burgundska. On sám žil dlouho v Paříži, ale před rokem se přestěhoval do Prahy a v Česku chce zůstat.

U dalšího stánku prodávají vína Marie a její kamarádka Anna. Anna vysvětluje, že Marie pracuje pro dovozce francouzských vín a ve stánku nabízejí tradiční vína z různých koutů Francie. Jsou ale od malých vinařů a v českých obchodech nedají koupit. Podle Marie mají Češi hodně rádi perlivá vína, ale dokážou ocenit i francouzské červené víno a hodně jich vínu rozumí.

Fabrice zase dovezl zákusky, kokosky nebo slané kiše. Další z jeho krajanů oblíbené sýry. Stánků je tu ale celkem deset, takže je z čeho vybírat.

autoři: sib , Alena Rokosová
Spustit audio