Na úbočí Fajtova kopce stojí nad dálnicí železný trůn. Nabízí královskou vyhlídku na Velké Meziříčí

20. únor 2024

V polovině ledna 2022 se na internetových turistických mapách objevil na Vysočině nový výletní cíl. Na úbočí Fajtova kopce nad Velkým Meziříčím. A zároveň hned nad dálnicí D1. Ovšem s krásným výhledem na celé Velké Meziříčí. Jde o železný trůn svařený z ojnic aut a tanků.

Autorem železného trůnu je velkomeziříčský umělec, který vystupuje pod uměleckým jménem Cedulář. „Rozhodl jsem se vyrobit pár cedulek, které narážely na malicherné problémy Velkého Meziříčí,“ vysvětluje svoje pojmenování. A zároveň dodává, že cedulky rychle zmizely. Cedulář je povoláním strojař, takže má ke kovu blízko. A cedulky a trůn nejsou jeho jedinými díly.

Železný trůn je svařený z množství ojnic z nákladních aut a tanků. „Ze starých sovětských tanků,“ dodává umělec. Sám prý neví, kolik ojnic celkem použil, ale ukazuje, že ty z tanků jsou menší, a je z nich vyrobené například sedadlo křesla. „Je to krátká silná ojnice, protože tankové motory mají snížené hlavy,“ vysvětluje. Ze železných ojnic má trůn dokonce i zlatou korunu.

Pro větší pohodlí sedících přivalil autor s přáteli i velký plochý balvan. „Zjistili jsme, že kdokoli menšího vzrůstu si na to sedne, tak mu plápolají nohy ve vzduchu,“ směje se Cedulář.

Trůn nad dálnicí D1

Na vrcholu Fajtova kopce sice stojí 36 metrů vysoká rozhledna, ale pohled vsedě s dálnicí D1 pod nohama má každopádně své kouzlo. Napravo od trůnu je za dálničním mostem Vysočina vidět další vyhlídka Tři kříže. „Podle pověsti tam zahynula paní hraběnka,“ říká umělec a ukazuje i na druhou stranu k Nesměřskému údolí, kde v řece stojí jeho další dílo, železná vážka.

Spustit audio