Na Václavské náměstí v Praze se vrátí tramvaje. Koleje se napojí na trať z Vinohradské ulice

21. říjen 2019

Dvě stromořadí, pruh pro cyklisty a především tramvajové koleje po stranách. Tak má v budoucnu vypadat Václavské náměstí. Pražský Magistrát dnes představil projekt úpravy celého prostranství v souvislosti s návratem tramvají na náměstí.

Zásadní je pochopitelně vybudování kolejí, které mají vést v podstatě současným pruhem pro auta, po obou stranách náměstí. Vzniknout mají zastávky, koleje se napojí na připravenou trať z Vinohradské a ve spodní části náměstí pak na stávající trať ve Vodičkově ulici. Po stranách blíž zástavbě má k tomu na náměstí přibýt další stromořadí, a v té aleji pak vzniknout tzv. cyklopruh.

Pro pěší zůstane volný střed náměstí, který má být širší než teď. Lidé se tak budou moct i dál scházet takzvaně "u koně", prostor tam bude i pro shromáždění nebo demonstrace.

Přímo na náměstí se prostor pro auta zúží, řidiči budou jezdit po tramvajovém pásu, počítá se ale s dostatečným prostorem na odstavení nebo pro vozidla zásobování. Výrazně má ubýt taky parkovacích míst. Auta by ale podle analýz magistrátu provoz tramvají blokovat neměla, stejně tak prý nebude žádný problém na křížení trati s magistrálou. Tam už dnes totiž fungují semafory a ani tam prý dopravní komplikace nehrozí.

Dopravní podnik teď musí zpracovat dokumentaci pro územní rozhodnutí a stavební povolení, to by mělo podle očekávání města být vyřízené do dvou let. Předpokládaný termín provozu tramvají na Václavském náměstí je rok 2023.

Spustit audio