Na výsluní nejsme. Musíme ale jet na olympiádu s ambicemi, říká trenér hokejistů Jandač

9. leden 2018

V únoru začínají v Jižní Koreji olympijské hry, očekávání jsou od české hokejové reprezentace tradičně velká. Nakolik je jasné složení národního týmu, prozradil trenér Josef Jandač. Zároveň také zhodnotil letošní šance a nastupující generaci hráčů.

„Myslím si, že úplně na výsluní nejsme, to víme. Hlavně v seniorech čekáme dlouho na medaili, v podstatě i v juniorech je to dlouhé čekání. A už nepatříme do prvního výkonnostního koše. Ale na druhou stranu věřím, že se odrazíme a zase budeme atakovat aspoň tu čtyřku, že budeme patřit pořád mezi špičku. Teď nejsme třeba mezi čtyrkou, ale mezi šestkou určitě. A věřím, že se vyrojí další mladí kluci, kteří budou schopní převzít štafetu po těch borcích, kteří tady minulý roky hráli prim a dělali hokeji radost. Ta generace ale pomaloučku odeznívá,“ říká Josef Jandač.

Na letošní olympiádu v každém případě vsází na zkušenost. Je to údajně z toho důvodu, že je turnaj na olympijských hrách trochu jiný. Není tak fyzicky náročný jako například mistrovství světa. V současnosti prý chybí ještě tak pět šest jmen do kompletní soupisky.

„Z nějakých 80 procent máme představu jasnou, danou. Máme tam ještě drobné otazníky, co se týká hlavně zdravotního stavu, protože ne všichni kluci byli úplně zdraví, ne všechny jsme měli možnost vidět na těch dvou turnajích předešlých. A ještě na to máme týden, tak si myslím, že během toho týdne to musíme dotáhnout, aby to bylo na 100 procentech.

Olympijský hokejový turnaj bude po 24 letech bez hráčů z NHL. Různí komentátoři usuzují, že pro české hokejisty by to vlastně mohla být výhoda, protože hvězd v zámoří nemáme tolik jako jiné týmy. Josef Jandač to do jisté míry vnímá podobně.

Česká hokejová reprezentace, ilustrační foto

„Dominance Kanady a případně Ameriky s těmi nejlepšími hráči v posledních letech je. Dneska mají výborný tým, ale zastoupení hráčů v NHL mají i Švédové a Rusové. To, že nebudou hráči z NHL, možná olympiádu malinko vyrovnává a dává šanci více mužstvům. Myslím, že mezi ně patříme i my, určitě tam musíme jet s ambicemi.“

Existuje šance, že Jaromír Jágr bude hrát na olympiádě? Jak dlouho může trvat, než vyroste nová generace kvalitních hráčů? A co je největší překážkou při trénování mladých hokejistů? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio