Na začátku nás bylo šest, dnes už 74, říká Milada Vrbová, vedoucí ZO ČSOP Klenice Mladá Boleslav

11. říjen 2021, aktualizováno

Hlavním cílem party lidí okolo Milady Vrbové je ochrana životního prostředí, to je jasné. Co se ale pod těmi slovy ukrývá, co se jim za uplynulých 17 let povedlo?

„Vytvořili jsme 4 naučné stezky, staráme se o desítku luk o rozloze více než 3 hektary, budujeme mokřady a tůňky, staráme se o ptačí hnízda, budujeme čapí hnízda, zároveň pořádáme osvětové akce pro veřejnost, pro dětské kolektivy, máme dva kolektivy mladých ochránců přírody, sázíme stromy, obnovujeme polní cesty, budujeme aleje a stromořadí v přírodě. Snažíme se do české krajiny vracet ovocné stromy, původní dřeviny, které k ní neodmyslitelně patří. Působíme na území bývalého okresu Mladá Boleslav, ale také na Nymbursku nebo Jičínsku.“

Ošetřují staré stromy, monitorují chráněné druhy rostlin a živočichů a řeší jejich ochranu, opravují drobné sakrální památky v krajině. To všechno v partě nadšených členů a dobrovolníků, kteří pracují bez nároku na odměnu a s pocitem, že jejich práce má smysl.

Parta dobrovolníků ze ZO ČSOP Klenice M.Vrbová stojící druhá zleva

Do Mladé Boleslavi se Milada Vrbová přistěhovala z Příbramska. Chodí do zaměstnání, stará se o děti, mezi její koníčky patří sport, četba nebo divadlo. Tím největším, snad ani ne koníčkem, ale přímo ‚koněm‘, je právě ochrana přírody. Jak to všechno stíhá? Těžko říct. Ale když potřebuje dobít baterky, vypraví se na Chlum: „Tam mě to táhne, tam najdu klid, když si potřebuju odpočinout.“

Naučnou stezku Přírodní park Chlum (u Mladé Boleslavi) na archeologicky i historicky významném místě vytvořila právě základní organizace Českého svazu ochránců přírody Klenice. Podrobnosti nejen o této stezce se dočtete na jejich webu: www.csopklenice.cz.

Láska k přírodě provází Miladu Vrbovou už od dětství. Jakou měla díky tomu na základní škole přezdívku? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio