Na zahájení turistické sezony v muzeu ČD v Lužné u Rakovníka přijely desítky vlakových nadšenců

30. duben 2023

Poslední víkend v dubnu zahájilo Muzeum ČD v Lužné u Rakovníka hlavní turistickou sezónu. Po zimní přestávce tak opět přivítá návštěvníky, kteří se mohou těšit například na největší sbírku parních lokomotiv v Česku, nebo celou řadu dieslových a elektrických vlaků a spoustu dalších exponátů. V sobotu navštívil muzeum i náš kolega Kryštof Jiřík.

Výstava čítá největší sbírku parních lokomotiv v Česku. Přibližuje ji místní průvodce Marek Rada:

„Máme zařazeno přes 400 historických strojů. Netýká se to samozřejmě jenom parních lokomotiv. Máme zde i lokomotivy dieselové, elektrické a do toho se řadí se i motorové nebo elektrické jednotky.“

Kromě výstavy návštěvníci také mají možnost svézt se parní lokomotivou kKfemlejnek z roku 1901. Ta se právě vrátila z Řevničova. Monika a Radek, kteří zrovna vystupuji, si jízdu moc užili:

„Líbilo se nám to. Udivují mě ti nadšence, kteří to dávají dohromady. Myšinky jsou v perfektním stavu, ale je vidět, že se o to musí starat odborníci. A děti vidí jak to opravdu chodila, protože tam měli úkol oťukat olej a chtěli i nakládat uhlí.

Po vyčerpávajícím dni se mohou návštěvníci občerstvit v jednmo z vagónů. Jedná se o skutečný jídelní vagon, který byl těmto účelům využíván i v 70. letech. Dnes je odstaven v areálu muzea a návštěvníci s iv něm dopřávají klasická česká jídla.

autoři: Kryštof Jiřík , JMys
Spustit audio