Na zámku v Litvínově na vás dýchne vánoční kouzlo. Čeká tam celý les ozdobených stromků

17. prosinec 2021

Jak máte letos ozdobený vánoční stromeček? Tradičně nebo podle novější módy v jednom barevném tónu? Nebo ještě váháte, co zvolit? Výstava vánočních stromků ve Valdštejnském zámku v Litvínově v Ústeckém kraji nabízí spoustu inspirace. Podivuhodně se tam snoubí ty nejčistší tradice s vtipem a humorem.

Ozdobené vánoční stromky si v litvínovském zámku můžete prohlížet po celý rok. Každý rok před začátkem adventu se výstava promění a trvá zase až do dalšího adventu. Najdete na ní jak pokračování tradice, tak docela nové nápady.

Hned na začátku výstavy vás uvítá velký strom plný barevných ozdob ze skleněných perliček firmy Rautis z Poniklé. „Každý rok nám půjčují nové ozdoby. Tentokrát jsou to zvířátka. A my jsme na to opravdu pyšní, protože tato víc než sto let stará tradiční výroba byla zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO,“ říká Dáša Wohanková z litvínovské radnice.

Nechybí strom plný vánočních perníčků od Jiřiny Doležalové, která vytvořila i perníčky pro vánočně prostřený stůl. A pozornému oku neunikne, že vzor na tomto perníku kopíruje vzor starobylého slavnostního ubrusu s výšivkou richelieu. Zahanbit se nenechaly ani členky klubu paličkářek Herdulky. Vždyť také paličkovaná krajka patří ke krušnohorským tradicím.

Stromek s andělíčky v celé své kráse

Věra a Lenka Drengubákovy vytvářejí pro výstavu každý rok nové keramické ozdoby. Pro tentokrát jsou to andělíčci se šibalskýma očima. V úžasu postojíte před stromkem, který zobrazuje celé ptačí městečko. Pro figurky ptáčků posloužily Dáše Wohankové plody pavlovnie, ozdobného stromu, který roste u zámku.

O vtipné ozdoby se postaraly členky Patchwork klubu. Jejich stromek obrostl roztodivnými houbami. Roman Kubec dodal různobarevné kapříky, vlastně už jenom jejich kostry, které nesou v bříšku korkové vinné zátky. Sklářka Monika Tvrzníková stvořila ozdoby s motivem vážky. Ale najdete tu i ozdoby háčkované, šité z plsti, pletené, formované z voňavého mýdla nebo z papíru.

Ozdobených stromků je v litvínovském zámku kolem dvaceti a letos je výstava doplněná ještě o historické kusy nábytku z Oblastního muzea v Mostě. Vánoční atmosféru dokresluje loutkové divadlo a betlém od Františka Jeníka. Závěr pak tvoří polychromované betlémy zdejšího řezbáře Jiřího Šafránka a jeho ženy.

Velký betlém Jiřího Šafránka

Výstava Vánoce po celý rok na zámku Valdštejnů v Litvínově potrvá celý rok, do konce listopadu 2022. A pak? Pak se otevře zase zbrusu nová kolekce s novými nápady.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.