Na zámku Zelená Hora u Nepomuku si po celé léto budete připadat jako ve filmu Černí baroni

5. červenec 2020

Zámek Zelená Hora v obci Klášter u Nepomuku na jihu Plzeňska byl donedávna, až na pár dní v roce, veřejnosti uzavřen. V současné době do něj můžete zavítat každý pátek a po celý víkend, a to až do konce léta. Obdivovat můžete jak samotný zámek s jeho bohatou historií, tak i novou výstavu Černí baroni, která vychází ze stejnojmenného a právě na Zelené Hoře zfilmovaného románu Miloslava Švandrlíka.

Původně hrad, později přestavěný na zámek, vlastnila celá řada významných rodů. Od Švamberků přes Šternberky a Martinice až po Colloredo-Mansfeldy a Auerspergy. Nocovalo na něm i několik známých historických osobností, jako například František Josef I. se svou chotí známou jako Sissi, Josef II. nebo třeba Marie Terezie. Po roce 1948 sloužilo místo armádě a bylo sídlem pomocného technického praporu. V roce 1990 československá armáda areál opustila a o dva roky později převzala zámek obec Klášter.

Výstava připomíná známé filmové záběry

Kdo by neznal dnes film Černí baroni. Příběhy takzvaných „pétépáků“ si můžete připomenout díky projektu Martina Lukeše. Celý areál zdobí velkoformátové fotografie z filmu, společně s nápisy typu „Plány revanšistů zhatí naši vepři boubelatí“. A pod zámkem, na místě, kde se tyto scény skutečně natáčely, narazíte dokonce na skutečné živé vepře.

Nová výstava Černí baroni, která vychází ze stejnojmenného a právě na Zelené Hoře zfilmovaného románu Miloslava Švandrlíka

Zámek Zelená Hora je místem, které stojí za návštěvu už jen kvůli tomu, že v minulosti byl veřejnosti zpřístupňován jen velmi zřídka. Nyní můžete příležitost k návštěvě zámku využít každý pátek, sobotu a neděli od 10 do 19 hodin, a to až do 30. srpna.

Na Zelenou Horu se dostanete jak autem (pod zámkem je k dispozici parkoviště), tak vlakem či autobusem, a to ideálně tím, který míří do Nepomuku. Z vlakového nádraží ve Dvorci, části města Nepomuk, pak budete muset na zámek urazit přibližně 2,5 kilometru pěšky nebo na kole.

Spustit audio