Na Zelený čtvrtek si dejte polévku z jarních bylin. Budete zdrávi po celý rok
Na Zelený čtvrtek si dejte polévku z jarních bylin nebo něco zeleného. Naše babičky věřily, že kdo sní hodně zelené potravy, bude zdráv po celý rok. Ten, kdo ráno na lačný žaludek snědl jidášek s medem, byl navíc chráněn před hadím uštknutím.
Čtěte také
„Zelený čtvrtek je důležitým dnem pašijového týdne, protože ten den se připomíná poslední večeře páně,“ vysvětluje ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink. „Název Zelený čtvrtek je trošku záhada, protože my přesně nevíme, od čeho pochází. Je to spojeno s takovou lidovou představou, že se mají jíst zelená jídla nebo se má sít hrách.“
Naposledy zazvoní kostelní zvony, které se potom až do vzkříšení Ježíše Krista odmlčí. Věřilo se, že zvony odlétají do Říma. Vyzvánění potom ještě ten večer nahradil zvuk řehtaček. Hospodyně na Velikonoce pekly speciální pečivo z kynutého těsta. Takzvané jidáše se podávaly s medem a měly tvarem připomínat provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš. Jedla se i sladká kaše, která se rozdávala chudým.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.