Nad naším územím cvičí síly naše a USA

16. říjen 2002

Vláda schválila kvůli summitu NATO čtvrteční cvičení vzdušných sil Spojených státu a Česka. Taktické letecké cvičení bude zaměřeno na ochranu vzdušného prostoru České republiky po dobu listopadového summitu Severoatlantické aliance v Praze. Po mimořádném zasedání kabinetu to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Po čtvrtečním cvičení pak NATO rozhodne o tom, jaké síly budou k ostraze zapotřebí.

Tvrdík uvedl, že nestačí pouze simulované cvičení, ale je zapotřebí i fyzická účast vojáků, kteří se na ochraně budou podílet. Simulace, která se v národním středisku velení a řízení konala od pondělí, ukázala nutnost ověřit některé operační postupy v praxi, zdůvodnil mimořádné svolání kabinetu ministr. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka je spolupráce se spojenci v NATO nezbytná, protože za nepříznivých povětrnostních podmínek není naše armáda schopna beze zbytku ochránit vzdušný prostor. "Vzhledem k datumu konání summitu Severoatlatické aliance se ukazuje, že počasí může způsobit, že Armáda České republiky nebude mít dostatek schopností zajistit případného vojenského či civilního narušitele, v případě, že bude deklarován jako možný prostředek teroristického útoku."

"Procvičují se mechanismy nasazení silových prostředků Armády České republiky to znamená Mig21, bitevníků L159 a vrtulníků Mig24 společně s příslušným aliančním prostředkem včasné výstrahy AVAX a s použitím stíhacích letounů sil Spojených států amerických v Evropě. Alianční letectvo bude startovat ze základen v Německu."

autoři: ark , pet , alh
Spustit audio