Naďa Konvalinková miluje kulajdu, kterou jedl i Václav Havel. Recept zvládne každý

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kulajda od Nadi Konvalinkové

Porotci soutěže Pochoutkový rok nám v současné době připomínají své oblíbené recepty. Neoblíbenější polévkou Nadi Konvalinkové je kulajda, vaří ji na sladko-kyselo. Zkuste si ji uvařit podle ní, nebudete litovat.

Kulajda

Ingredience na 4 porce:

50 g sušených hub (nebo 400 g čerstvých)
1 litr vody
600 g brambor
1 lžička kmínu
1 špetka soli na brambory
1 lžíce hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání
1 hrst čerstvého kopru
2 vejce
sůl
1 lžíce kvasného octa
1 lžíce třtinového cukru

Postup

Nejdříve oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Pak je dáme vařit asi do ¾ litru osolené vody. Přidáme kmín a vaříme do poloměkka.

V druhém kastrůlku uvaříme sušené houby asi ve ¼ litru vody. Vaříme doměkka.

Po uvaření přilijeme uvařené houby i s vývarem z hub k uvařeným bramborám s vodou. Polévku následně zahustíme smetanou smíchanou s 1 lžící hladké mouky. Tuto směs si předem smícháme v hrnečku, případně přecedíme, aby do polévky nepřišly hrudky.

Po zahuštění polévky smetanou ji provaříme aspoň 20 minut. Během vaření přidáme lžíci octa, která zabrání dalšímu měknutí brambor. Na závěr polévku dochutíme solí a lžící třtinového cukru.

Po uvaření přidáme do polévky hrst nasekaného čerstvého kopru. Podáváme s půlkou uvařeného vejce natvrdo.

Naďa Konvalinková

Česká herečka, která se narodila roku 1951 v Praze, je nadšenou kuchařkou a milovnicí dobrého jídla. Měla možnost se učit od těch nejlepších, například od kolegyně a letité kamarádky Stelly Zázvorkové. Týmu Pochoutkového roku přichystala občerstvení ve formě valašských frgálů a ovocného čaje.

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal