Nádraží Rakovník je ve Středočeském kraji rekordmanem ve složitosti provozu

14. březen 2019

Na nádraží v Rakovníku slouží jako výpravčí pouze zkušení železničáři. Ústí sem totiž rovnou pět tratí. Tím je rakovnický železniční uzel výjimečný nejen ve středních Čechách.

Rakovník je hospodářské a zemědělské centrum západu středočeského regionu. Nádražím projdou denně 2 000 lidí. Jednotlivé tratě odsud vedou do Kladna, do Berouna, do Loun, do Bečova a do Mladotic.

Provoz je tu složitý nejen kvůli množství železničních tratí, ale nádraží má i své rozsáhlé zázemí. Součástí areálu je i depo s dílnami Českých drah. České dráhy tu dokonce před rokem otevřely novou opravárenskou halu.

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.